Hrušovský by zmenil kompetencie ÚS v súvislosti s voľbami

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 12:27 • 2 min
Hrušovský by zmenil kompetencie ÚS v súvislosti s voľbami

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský by si vedel predstaviť viaceré zmeny v kompetenciách Ústavného súdu SR. Napríklad v súvislosti s voľbami.

slovakia

left justify in out

"Možno by bolo treba zmeniť, prerozdeliť zodpovednosť za riešenie volebných sťažností na iné inštitúcie ako je Ústavný súd," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Hrušovský. Pripomenul, že pri každých voľbách prichádza na ÚS niekoľko desiatok až stoviek podaní a súd sa s nimi musí vysporiadať. Hrušovský by rád diskutoval o riešeniach, ktoré by odstránili známe nedostatky.

KDH sa pokúsilo o zmeny v zákone o ÚS aj na aktuálnej schôdzi, avšak neúspešne. Zmeny sa ale netýkali početnosti sudcov, ani volebnej agendy. Išlo o zavedenie 90-dňovej lehoty v prípade podaní, ktorých súčasťou je návrh na predbežné opatrenie. V súčasnosti je v zákone napísané, že Ústavný súd SR rozhoduje o takýchto návrhoch bez zbytočného odkladu. Doterajšie skúsenosti však podľa KDH potvrdzujú, že súd rozhoduje o niektorých návrhoch so značným časovým oneskorením. Zavedenie lehoty však v pléne dnes neprešlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies