Hrušovský by mohol kandidovať na prezidenta aj bez podpory SDKÚ-DS

NETKY.SK • 19 August 2013, 14:32 • 2 min
Hrušovský by mohol kandidovať na prezidenta aj bez podpory SDKÚ-DS

BRATISLAVA - Pavol Hrušovský (KDH) by mohol ísť do boja o Prezidentský palác aj bez podpory SDKÚ-DS. Túto možnosť pripúšťajú obe zvyšné strany Ľudovej platformy - KDH a Most-Híd. Jej predstavitelia už neraz potvrdili, že ich správanie SDKÚ-DS neteší. Strana Pavla Freša podľa nich svojím nejasným postojom napomáha Smeru-SD.

slovakia

left justify in out

"Som sklamaný z prístupu SDKÚ-DS," zopakoval dnes pre TASR podpredseda KDH Pavol Abrhan. Hrušovský pred časom vyhlásil, že mieni na rozhodnutie SDKÚ-DS o jeho podpore počkať do jesene. Abrhan by ho očakával do 22. septembra, kedy sa uskutoční Rada KDH. "Potom budeme musieť rozhodnúť, čo ďalej," povedal Abrhan. Nevylúčil, že Hrušovského postavia strany aj bez podpory SDKÚ-DS. "Všetky možnosti sú otvorené," uviedol.

Abrhan zároveň poznamenal, že ak sa SDKÚ-DS jasne nevyjadrí, bude to signál, že nechce podporiť spoločného kandidáta Ľudovej platformy. SDKÚ-DS by podľa svojho podpredsedu Lászlóa Solymosa mala Hrušovského podporiť. "Ak nie, tak pomáha Smeru-SD vyhrať prezidentské voľby," povedal pre TASR Solymos. Dodal, že Most-Híd mieni za Hrušovským stáť aj v prípade, že ho SDKÚ-DS nepodporí.

Jeho stranícky kolega, podpredseda Zsolt Simon nedávno Hrušovského označil za najlepšieho kandidáta, akého vedia strany Ľudovej platformy ponúknuť. Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS si nemyslí, že má Hrušovský šancu uspieť. SDKÚ-DS nedávno prijala uznesenie, z ktorého vyplýva, že Hrušovského zatiaľ nepodporí a že za najlepšieho kandidáta naďalej považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Tá strane opätovne odkázala, že kandidovať nebude. Hrušovský má vďaka podpore KDH a Mosta-Híd dosť podpisov na kandidatúru aj bez SDKÚ-DS.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác zabojujú podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, záujem majú aj poslanci NR SR Radoslav Procházka a Peter Osuský (SaS), a tiež invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Spomínali sa aj europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný či minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a expremiérka Iveta Radičová. Lajčák a Radičová túto možnosť odmietli.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona