Hrušovskému chýbajú pri povinných prilbách na svahu pokuty

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:34 • 2 min
Hrušovskému chýbajú pri povinných prilbách na svahu pokuty

BRATISLAVA - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov zrejme budú musieť na zjazdovke nosiť ochrannú prilbu.

slovakia

left justify in out

Túto povinnosť má zaviesť novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú dnes odobril ústavnoprávny parlamentný výbor. Podľa ministerstva vnútra sa tým prispeje k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

 

Opozičný poslanec za KDH Pavol Hrušovský nie je s návrhom zákona úplne spokojný. Chýbajú mu sankcie za to, ak nebudú lyžiari dodržiavať pravidlá na svahu. Poukázal na skúsenosti z talianskych dolomitov, kde podľa jeho slov za porušovanie pravidiel, hazardovanie na svahu, vykážu lyžiara zo zjazdovky.

Ministerstvo vnútra odôvodňuje chýbajúce pokuty tým, že nechce zvyšovať administratívnu záťaž. Navyše podľa rezortu horská služba bude môcť zakročiť proti lyžiarovi, ktorý nebude dodržiavať pravidlá na svahu.

 

Návrhom zákona reaguje ministerstvo na narastajúci počet ťažkých úrazov na lyžiarskych tratiach. Do úloh horských záchranárov sa dostala aj služobná kynológia, ktorá je pri nasadení psov pri lavínach špecifickou a odlišnou od iných druhov záchrannej kynológie. Vzhľadom na odľahlosť a neprístupnosť terénu pre policajtov budú záchranári súčinní pri dokumentovaní nehôd s vážnymi následkami. O priebehu a príčine záchrannej činnosti budú môcť vyhotoviť obrazový alebo iný záznam.

 

Novela vymedzuje aj povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a zariadení pre osobnú lanovkovú dopravu. Tí môžu určiť pravidlá správania sa na lyžiarskej trati s ohľadom na miestne podmienky lyžiarskeho strediska. Rozširujú sa tiež výnimky z povinnosti uhradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním. HZS v budúcnosti nebude vymáhať pohľadávky od pozostalých.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies