Hrušovský chce v pondelok hovoriť s Radičovou o zmrazení platov poslancov

NETKY.SK • 12 November 2011, 05:01 • 2 min
Hrušovský chce v pondelok hovoriť s Radičovou o zmrazení platov poslancov

Hrušovský chce v pondelok hovoriť s Radičovou o zmrazení platov poslancov

slovakia

left justify in out

img

Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) chce v pondelok 14. novembra hovoriť s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) o platoch ústavných činiteľov. Navrhuje, aby zostali zmrazené na tohtoročnej úrovni. Zmrazenie sa nemá týkať sudcov. Hrušovský to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.
Posledné slovo pri zmrazení platov budú mať poslanci. Malo by sa tak stať na decembrovej schôdzi. Zákon upravujúci zárobok ústavných činiteľov má byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, aby mohol byť účinný k 1. januáru 2012. O návrhu hovoril Hrušovský už na porade vedenia parlamentu a okrem premiérky chce návrh prediskutovať aj s poslaneckým grémiom. Plánuje ho zvolať na budúci týždeň.
V súčasnosti platí na výpočet platu poslancov model, ktorý presadil expredseda parlamentu Richard Sulík (SaS). Hrušovskému sa nepáči. "Ukázal sa ako nepraktický a zlý. Výpočet je mimoriadne zložitý, skoro nepoužiteľný na výpočet platu poslanca. Ja sám si neviem plat podľa neho vypočítať," povedal šéf zákonodarného zboru.
Zmrazenie platov poslancov považuje Hrušovský v súčasnej dobe za správne. Je totiž podľa neho neslušné voči ľuďom, aby poslancom rástli platy v čase, keď je občanom ťažko. Predseda parlamentu verí, že zmrazenie platov poslancov bude úspešné. Sudcov sa týkať nebude. "Musím rešpektovať nález ústavného súdu, ktorý vyjadril názor, že nie je možné zákonom siahať na plat sudcu," vysvetlil Hrušovský.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies