Hru na tému politické procesy z 50-tych rokov 20. storočia možno predstaví Divadlo Aréna

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 16:36 • 2 min
Hru na tému politické procesy z 50-tych rokov 20. storočia možno predstaví Divadlo Aréna

BRATISLAVA - Hra na tému politických procesov z 50-tych rokov 20. storočia by mohla byť výsledkom spolupráce Ústavu pamäti národa (ÚPN) s bratislavským Divadlom Aréna. O spolupráci tento týždeň rokovali riaditeľ Arény Juraj Kukura a predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

slovakia

left justify in out

Cieľom stretnutia bolo "prerokovanie možností spolupráce ÚPN a Divadla Aréna v rámci vízie Živej pamäti, ktorú Krajňák považuje za jeden z najdôležitejších pilierov v rámci plnenia poslania ústavu, a do ktorého by chcel zapojiť aj umeleckú obec", informoval agentúru SITA kancelár a hovorca ÚPN Tibor Ujlacký. Krajňák s Kukurom podľa Ujlackého uvažovali o možnosti zinscenovania divadelnej hry na tému z obdobia neslobody, ale aj spolupráci na ďalších projektoch ÚPN. "Kukura ponuku prijal a hneď predstavil svoju myšlienku, ktorá ho fascinuje, zinscenovať divadelnú hru na tému politických procesov z 50. rokov," informoval ďalej. Kukura podľa Tibora Ujlackého vyzdvihol snahu profilovať ÚPN ako inštitúciu pomáhajúcu spoločnosti vyrovnať sa s neblahou minulosťou. Upozornil, že k tomu vedie nezabúdanie, pripomínanie a spoznávanie histórie, vrátane jej neradostných období. Divadlo Aréna otvorilo v roku 2004 inscenáciou Tiso tzv. občiansky cyklus hier, ktorými provokuje historickú sebareflexiu a súčasnú spoločenskú diskusiu. Súčasťou tohto cyklu je spomínaná hra Tiso; Dr. Gustáv Husák - väzeň prezidentov, prezident väzňov; Komunizmus; Kukura a Holokaust.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies