Hrôzostrašná štatistika: Tri milióny chorých na tuberkulózu nemá prístup k liečbe

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 10:42 • 2 min
Hrôzostrašná štatistika: Tri milióny chorých na tuberkulózu nemá prístup k liečbe

ŽENEVA/ŠTOKHOLM - Na tuberkulózu (TBC) každý rok vo svete ochorie deväť miliónov ľudí. Približne tretina z nich nemá prístup k liečbe v zdravotníckych zariadeniach. Popri tomto jave sa rozvíja na lieky multirezistentná tuberkulóza. Upozornila na to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy, ktorý pripadá na 24. marca.

slovakia

left justify in out

Na liekovú rezistentnosť pacientov s tuberkulózou poukázalo aj Európske stredisko na prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Štokholme.
      

WHO v roku 2014 pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy v slogane: Dosiahnuť tri milióny upozornila na skutočnosť, že tretina infikovaných nemá prístup k odbornej liečbe v zdravotníckom zariadení. Títo ľudia žijú v najchudobnejších komunitách, prípadne patria medzi vytlačených na okraj spoločnosti, akými napríklad sú aj migranti, utečenci, odídenci, pôvodné obyvateľstvo danej krajiny, väzni či drogovo závislé osoby, uviedla WHO.
      

Cieľom Svetového dňa tuberkulózy je spoznať najnovší stav tuberkulózy vo svete a zoznámiť sa s úsilím, ktoré vyvíjajú odborníci na jej odstránenie. Tento deň je spomienkou na dátum, keď v roku 1882 nemecký lekár Robert Koch oznámil objavenie pôvodcu vyvolávajúceho tuberkulózu. 
      

Epidémia TBC vo svete sa v roku 2005 stabilizovala, čo bolo prvýkrát od roku 1993, keď WHO vyhlásila TBC za naliehavú problematiku verejného zdravotníctva. Odborníci WHO vtedy konštatovali, že ak sa nepodarí zlepšiť zdravotnú starostlivosť, potom sa v rokoch 2000-2020 tuberkulózou, jednou z najstarších chorôb, infikuje miliarda ľudí. Z nich asi 200 miliónov ochorie a 35 miliónov jej údajne podľahne. 
      

Pri odstraňovaní chorobnosti na TBC lekári stále narážajú na mnohé prekážky. Medzi ne patrí nerovnosť v prístupe k diagnostikovaniu a liečbe v niektorých krajinách. Medzi ďalšie prekážky v terapii TBC patrí infikovanie vírusom HIV a prepuknutie AIDS. Osoby s HIV/AIDS zomierajú veľmi často práve na TBC.
      

Ďalšou prekážkou v liečbe TBC je šírenie vysokorezistentných bacilov. K problémom sa zaraďuje aj nedostatočné financovanie anti-TBC programov, nedostatočná infraštruktúra, nedostatočný počet laboratórií, miestami ich nízka vybavenosť i kritická absencia kvalifikovaného zdravotníckeho personálu v niektorých oblastiach sveta.
      

Za objavenie mikroorganizmu vyvolávajúceho tuberkulózu (Mycobacterium tuberculosis) svet vďačí nemeckému lekárovi Robertovi Kochovi (1843-1910). V roku 1880 sa Koch stal členom Ríšskeho ministerstva zdravotníctva v Berlíne, čo znamenalo, že dostal lepšie pracovné priestory a podmienky. O dva roky neskôr, v roku 1882, objavil bacil tuberkulózy a aj spôsob jeho kultivácie. Za svoju vedeckú prácu získal v roku 1905 Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona