Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres


Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
17. jan. 2019Nataša
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
03.09.2018 09:00 Gurmán
Hrozno vládne septembru: Naše tipy ako si ho vychutnať
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
03.09.2018 09:00 Gurmán

Hrozno vládne septembru: Naše tipy ako si ho vychutnať



BRATISLAVA - Prichádza sezóna hrozna a s ňou sa mnohým spája každoročné vinobranie a burčiak. Malé bobuľky však môžete využiť oveľa spektrálnejšie. Viete si urobiť napríklad hroznovú šťavu, sirup, džem alebo dokonca aj osviežujúcu pleťovú masku. Prichádzame s nápadmi ako dať bobuliam ešte niečo navyše a užiť si čerstvé hrozno naplno a kreatívne.


Hroznový koláč

 

Suroviny:

Cesto:  250 g maslo, 400 g hladká múka, 1 KL soľ, 3 PL cukor práškový cukor, ľadová voda
Pred pečením: 1 ks vajce, 2 KL kryštálový cukor
Plnka: 1.2 kg modré hrozno (Concord), 2 PL citrónová šťava, 150 g kryštálový cukor, 2 PL kukuričný škrob

 

Postup:
Hrozno umyjeme a odstopkujeme. Popučené bobuľky vyhodíme (alebo spapáme). Pripravíme si dve misky. Do jednej vytláčame medzi ukazovákom a palcom dužinu z bobúľ, do druhej odkladáme prázdne šupky. Šupky prepláchneme, aby sme ich zbavili prípadných jadierok a necháme odkvápať. Misku s dužinami prelejeme do rajnice a na strednom ohni privedieme k varu. Dužina by sa mala za krátko rozvariť a vytvoriť hroznovú kašu. Ak sme použili nie úplne zrelé hrozno a kaša je v nedohľadne aj po niekoľkých minútach varenia – pomôžeme jej ponorným mixérom. Kašu precedíme cez sitko do väčšej misky, aby sme dostali čistú zmes. Do zmesi potom zamiešame citrónovú šťavu, cukor, škrob a hroznové šupky. Všetko dobre premiešame a dáme povariť kým nedostaneme tuhšiu vínovo červenú zmes. Necháme kompletne vychladnúť. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedeného celku. Cesto rozrežeme na dve polovice, každú zvlášť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky. Rúru rozohrejme na 180 °C. Na pomúčenej doske vyvaľkáme prvú polovicu cesta na cca 30 centimetrový kruh a prenesieme ho do maslom vymastenej koláčovej formy (26 cm). Prečnievajúce kraje ohneme pod cesto po celom obvode formy. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 45 minút. Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Vychladnutú hroznovú zmes navrstvíme do cestom vystlanej formy. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme do kruhu, od stredu smerom  k okrajom urobíme zárezy. Plát prenesieme na formu a cestá na okrajoch dobre uzavrieme a vytvarujeme do úhľadných vlniek. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 60 minút.

 


Nepečený hroznový cheesecake

 

Suroviny:

Korpus: 200 g kukuričné lupienky, 100 g maslo
Krém: 500 g Mascarpone, 5 PL práškový cukor, 500 ml smotana na šľahanie, 3 plátky želatína, 2 hrste biele hrozno, 2 PL kryštálový cukor
Na ozdobu: biele hrozno, lístky mäty

 

Postup:
Na korpus rozomelieme kukuričné lupienky v kuchynskom robotovi a premiešame ich s rozpusteným maslom. Pieskovú zmes utlačíme na dno papierom na pečenie vystlanej tortovej formy (24 cm). V miske spolu spojíme mascarpone a cukor a premiešame iba lyžicou – nešľaháme.. V inej väčšej miske vyšľaháme smotana na šľahačku a do nej zašľaháme osladené mascarpone. Krém uložíme do chladničky. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme napučať.  Medzitým si v rajnici dáme zohrievať celé bobule čerstvého hrozna, cukor a asi dve polievkové lyžice vody. Pomaly zahrievame na miernom ohni a vareškou rozpučíme jednotlivé bobule. Pár minút povaríme, precedíme cez sitko a do ešte horúceho hroznového sirupu zamiešame vyžmýkané plátky želatíny, kým sa úplne nerozpustí. Hroznový sirup potom vmiešame do krému a ten navrstvime na pripravený korpus. Zarovnáme a uložíme do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním dekorujeme bobuľkami alebo celým strapcom hrozna a lístkami mäty.

 

 

Šalát s hroznom

 

Suroviny:
1 hrsť bazalka, 1 ks farebná paprika, 250 g zelené hrozno, 1 ks šalátová uhorka, 80 g tvrdý syr, 2 PL olivový olej, 2 KL citrónová šťava, 1 štipka soľ

 

Postup:

Olivový olej vymiešame s citrónovou šťavou a štipkou soli. Bobule hrozna umyjeme, osušíme a rozkrojíme napoly. Do misky nakrájame papriku, uhorku, pridáme listy bazalky, hrozno a zálievku. Všetko premiešame a na vrch uložíme na menšie kúsky nakrájaný syr.

 

 

Hroznový závin

 

Suroviny:
1/4 kg polohrubá múka, trochu soľ, 30 g maslo, 1/2 ks vajce, 1 KL ocot, trochu vlažná voda
Plnka:
1 kg hrozno, 200 g cukor, 100 g strúhanka, podľa chuti mletá škorica, 50 g maslo

 

Postup:
Do múky pridáme rozpustený tuk, vajce, soľ, ocot, vlažnú vodu a vypracujeme polotuhé cesto. Vypracované cesto prikryjeme zohriatou nádobou a necháme asi 15 min stáť. Na pomúčenom obruse cesto vytiahneme, posypeme strúhankou, umytým a obratým hroznom, cukrom a škoricou a pokvapkáme maslom. Pomocou obrusu zvinieme, potrieme rozpusteným maslom, v ktorom sme rozšľahali vajce a upečieme. Upečený pokrájame a posypeme cukrom.

 

 

Hruškovo-hroznové smoothie s mätou

 

Suroviny:

4 ks hruška, 200 g hrozno bez kôstok, 200 ml studená voda, med, čerstvá mäta, ľad

 

Postup:
Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na kocky. Hrozno umyjeme. Do mixéra dáme pár lístkov mäty, ovocie a trošku vody. Dobre rozmixujeme. Ak bolo ovocie menej sladké, tak môžeme dosladiť medom. Prilejeme zvyšnú vodu a premixujeme. Do pohárov dáme pár kociek ľadu a rozdelíme smoothie. Ihneď podávame. 

 

 

Dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok