Hrozné veci z vojny sa mi snívajú dodnes

NETKY.SK • 30 August 2010, 07:59 • 2 min
Hrozné veci z vojny sa mi snívajú dodnes

Hrozné veci z vojny sa mi snívajú dodnes

slovakia

left justify in out

img

Ešte dlho po vojne zo sna vykrikovala "Chyťte ho! Zaviažte ho! Pomôžte mu!" Nočné mory trápili a dodnes občas trápia Adelu Chorváthovú z Hlohovca, ktorá počas Slovenského národného povstania (SNP) bola zdravotnou sestrou.
"Už som bola vydatá, ešte som zo sna vykrikovala. Môj manžel mi povedal, že pri mne nemôže spávať, lebo v noci vykrikujem," spomínala na Slovenské národné povstanie. "Aj teraz sa mi ešte o tom prisnije," dodala.
Po maturite vo Svite nastúpila Chorváthová k partizánom, pretože zdravotných sestier bolo málo. "Pridelili ma generálovi Jegorovovi a s partizánmi som išla na front okolo Banskej Bystrice, Sklabine, Zvolena, na Liptov," spresnila partizánska zdravotná sestra.
Keďže jej manžel nechcel prezradiť Nemcom, kam odišla, vypálili celý ich dom. "Všetko zhorelo, nič nezostalo. Boli to ťažké chvíle."
Ranených nosili do ružomberskej nemocnice, v zime po snehu na saniach. "Báli sme sa, že nás prepadnú Nemci," uviedla. "Bolo to hrozné, zo začiatku sa to nedalo ani znášať. Beznohí, bezrukí, slepí, brucho roztrhané. Hrozné," opísala zranenia a pripomenula, že veľa ľudí sa zachrániť nepodarilo.
Partizánom aj zdravotníkom veľmi pomáhali aj civilisti. "Ľudia nám stiahli plachty z postelí a dávali ich namiesto obväzov," spresnila Chorváthová.
Veľkým problémom bol počas SNP podľa nej aj nedostatok jedla. "Stravy nebolo, bola o ňu veľká núdza." Od ľudí dostávali chlieb aj zemiaky. "Civili nám dávali jedlo, boli obetaví," dodala.
Zásoby potravín však dostávali aj zo Sovietskeho zväzu. "Z Moskvy nás zásobovali, keď prišlo lietadlo, pristálo, kde sa dalo, partizáni si potom išli po stravu."
Nie všetkým ľuďom sa podľa nej dalo veriť. "Niektorí boli proti nám, nedalo sa veriť každému. Udávali nevinných ľudí. Potom ich pobrali, najmä židovské rodiny, ktoré poprestupovali na kresťanskú vieru a odvláčali ich do koncentračných táborov," vysvetlila.
Partizánom pomáhala nielen po zdravotnej stránke. Raz dostala úlohu priviesť im muníciu. "Dostaneš sa tam. Dáme ti sane a povieš, že ideš krstiť dieťa," povedal mi známy. Mala nachystaný kôš s jedlom a pálenkou a dole na saniach mala skryté granáty a náboje, čo niesla pre partizánov. "Podarilo sa to," zakončila Chorváthová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona