Hrozivá štatistika: Každý týždeň zomiera pri útokoch v Afganistane až 80 policajtov

NETKY.SK • 29 Október 2013, 12:57 • 2 min
Hrozivá štatistika: Každý týždeň zomiera pri útokoch v Afganistane až 80 policajtov

KÁBUL - Afganistan zaznamenal prudký nárast útokov zo strany bojovníkov hnutia Taliban v takzvanej bojovej sezóne, ktorá sa začína okolo mája, keď sa v horách roztopí sneh, a končí sa začiatkom novembra.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov ministerstva vnútra zahynulo tento rok v tomto období v priemere až 80 policajtov týždenne. Taliban uskutočnil celkovo vyše 6600 bojových operácií vrátane samovražedných útokov ako aj priamych útokov proti polícii. Za posledných šesť mesiacov takto prišlo o život 1273 štátnych policajtov a 779 mestských, pričom ďalších 5500 osôb bolo pri týchto útokoch zranených. Údaje sa týkajú len polície, pretože afganské ministerstvo obrany tento rok počty zabitých nezverejnilo. Priznalo len, že počet mŕtvych sa zvýšil.

Počet útokov narástol v čase, keď sa medzinárodné jednotky ISAF, ktorých je teraz v krajine asi 87 000, pripravujú na odchod z Afganistanu. Afganské bezpečnostné sily majú prevziať plnú kontrolu do konca budúceho roku. Taliban chce zintenzívnením útokov ukázať, že afganské jednotky nie sú schopné udržať bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona