Hrozia v Čechách predčasné voľby alebo sa podarí Babišovi poskladať koaličnú vládu?

NETKY.SK • 24 Október 2017, 08:26 • 2 min
Hrozia v Čechách predčasné voľby alebo sa podarí Babišovi poskladať koaličnú vládu?

PRAHA – Na politické strany, ktoré sa dostali do českého parlamentu, momentálne čakajú náročné rokovania. V prípade ich neúspechu hrozia predčasné voľby. Viacerí experti sa však zhodujú, že takýto scenár nie je veľmi pravdepodobný, pretože voľby by dopadli rovnako ako tie aktuálne a po druhé, strany by museli počkať, kým dostanú peniaze za mandáty, ktoré získali.

slovakia

left justify in out

Hnutie ANO s lídrom Andrejom Babišom, ktorý je zapletený do rôznych káuz, sa dlhodobo držala na 30%, takže ich jasné víťazstvo nie je žiadnym prekvapením. Naopak, najviac ohromil prepad Sociálnych demokratov (ČSSD) - ziskali 7,27% hlasov - ktorí počas celej predvolebnej kampane poukazovala na aféry najväčšieho konkurenta, hnutie ANO. Odborníci sa domnievajú, že voliči tesne pred voľbami zareagovali na Babišove argumenty a opustili ČSSD, ktorá sa pár týždňov do volieb držala na 10%.  

 

Zahraničie je pobúrené tým, aký úspech zožala strana SPD Tomioho Okamuru, ktorý svoju kampaň viedol skutočne drsným spôsobom. Netajil sa svojou silnou protieurópskou rétorikou, ostrými výrokmi proti migrácii či islamu v krajine a v neposlednom rade myšlienkami o vystúpení krajiny z EÚ i NATO. Silná protiislamská rétorika sa v poslednom čase stala akýmsi kľúčom k zaručenému úspechu v parlamentných voľbách aj v ostatných európskych krajinách.

 

Strana Piráti, ktorí svoju kampaň postavili na transparentnosti a jasne zadefinovanom volebnom programe, získali až 10,79% hlasov.  Piráti vsadili na Ivana Bartoša, charizmatického lídra s príjemným vystupovaním a jeho kolegov. Tento úspech rozhodne nepridal strane Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenbergra z TOP 09, ktorá takto prišla o svojich voličov aj vďaka Kalouskovým prešľapom na politickej scéne. Ďalším problémom je, že strana neprešla dlhodobo výraznejšou obmenou a na rozdiel od Pirátov neprinášajú komplexné riešenia problémov, ktoré trápia český národ.

 

Ďalšie sklamanie čakalo  Komunistickú stranu Čech a Moravy (KSČM), Kresťanskú a demokratickú úniu – Československá strana ľudová (KDU-ČSL), ktorá získala 5,80% všetkých voličov. Prekvapením je strana Starostovia a nezávislí (STAN) s 5,18% hlasov voličov, ktorá sa nakoniec tesne prebojovala do parlamentu.

 

Zložiť koalíciu z 9 strán, ktoré sa dostali do dolnej snemovni, bude problém. Hnutie ANO nemá žiadneho jasného koaličného partnera, ktorý by chcel s ním ísť do vlády. Nikomu totiž nie je pochuti vládnuť s trestne stíhaným politikom. Výnimkou je strana SPD, ktorá sa netají tým, že by partnerstvo prijala, pretože v jej záujme je splniť programové vyhlásenia a predvolebné sľuby.  

 

Andrej Babiš svojím víťazstvom získa mandát a poverenie na zostavenie novej vlády, ktorú mu udelí prezident Miloš Zeman v priebehu budúceho týždňa. Momentálne sa uvažuje o tom, či Zeman dá pokyn na zastavenie trestného stíhania, čím by formálne očistil Babišove meno a uľahčil mu nájsť medzi stranami koaličného partnera. Jedna z alternatív je aj vláda ANO bez Andreja Babiša alebo menšinová vláda s tichou podporou niektorej zo strán. Čo by však nebolo len tak, ANO by muselo v takomto prípade urobiť nejaké ústupky.

 

Hnutie ANO informovalo, že sa stotožňuje s myšlienkou Pirátov o digitalizácii a používaní moderných informačných technológií. S Okamurom zasa nachádza zhodu v prvkoch priamej demokracie, s Občianskou demokraciou (ODS) zas spoločný odpor k euru. Ako hnutie avizovalo po zverejnení výsledkov volieb, počas tohto týždňa sa chcú stretnúť s každým jedným lídrom a prediskutovať otázku zostavenia funkčnej koalície.

 

Mnohé strany sa v povolebnej diskusii vyslovili, že nemajú záujem byť s ANO vo vláde. Niektorí politici a experti si myslia, že obsadenie vo vláde bude pokračovať ako doteraz, a to v zložení ANO, ČSSD, KDU-ČSL. Aké však bude konečné rezumé, si musíme ešte počkať.

 

Viaceré zahraničné média sú z výsledku volieb sklamané. Hnutie ANO považujú za protieurópske, čím sa Česká republika ešte viac odkloní od politiky Bruselu. Nemecký denník Deutsche Welle označil voľby za zemetrasenie v krajine a príklon k pravici, čím sa Česko pridalo k štátom ako Poľsko či Maďarsko, čo im robí skutočné obavy. Niektoré britské média označili Andreja Babiša za českého Donalda Trumpa, s ktorým zdieľa nielen status miliardára ale aj populistu. Podľa politického komentátora Denníka N Martina Šimečku sa Česi vrátili v čase do obdobia tzv. Mečiarizmu na Slovensku.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies