Hrozí, že Slovensko sa stane spaľovňou rádioaktívneho odpadu Európy, OĽaNO spúšťa petíciu

NETKY.SK • 7 Február 2018, 15:56 • 2 min
Hrozí, že Slovensko sa stane spaľovňou rádioaktívneho odpadu Európy, OĽaNO spúšťa petíciu

BRATISLAVA - Slovensko má asi ambíciu stať sa spaľovňou rádioaktívneho odpadu Európy. Myslia si to v hnutí OĽaNO na základe schváleného zákona o radiačnej ochrane, ktorý schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Obyčajní chcú spaľovaniu cudzieho rádioaktívneho odpadu na Slovensku zabrániť a preto spúšťajú elektronickú petíciu za jeho zákaz.

 

"Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) z tohto zákona vyňal odsek, ktorým by sme mohli chrániť našich pracovníkov a eliminovať riziko zamorenia našej krajiny pri dovoze a spracovaní rádioaktívneho odpadu z iných krajín,“ uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Marek Krajčí na adresu schváleného zákona.

 

Poukázal, že 14 európskych krajín využíva jadrovú energiu, ale iba štyri z nich majú vlastné spaľovne, ktoré využívajú len na spaľovanie vlastného odpadu. "Iba Švédsko bolo donedávna ochotné spracovávať český odpad. Teraz im ho už tri roky spracovávame my. Zdá sa, že Slovensko má ambície stať sa spaľovňou rádioaktívneho odpadu Európy," doplnil.

 

Podľa Krajčího bude jadrový odpad v Európe pri postupnom odstavovaní jadrových elektrární pribúdať a pri jeho spaľovaní a prevoze hrozia viaceré riziká, ktoré môžu mať fatálne následky. "Nebezpečenstvo havárie hrozí aj pri prevoze popolčeka späť do jeho domovskej krajiny," upozorňuje Krajčí.

 

Líder OĽaNO Igor Matovič zdôraznil, že moderné, vyspelé krajiny ako Nemecko sa neboja povedať stop atómovej energii, ale Slovensko, naopak, buduje atómové elektrárne, dováža si cudzí rádioaktívny odpad a spracováva ho.

 

Zákon o radiačnej ochrane upravuje požiadavky na nakladanie s rádioaktívnymi látkami a odpadmi, rieši tiež ochranu pracovníkov a obyvateľov pred ožiarením radónom vo vnútornom ovzduší budov či vonkajším ožiarením zo stavebných materiálov. Takisto upravuje radiačnú monitorovaciu sieť či povinnosti fyzických a právnických osôb pri zabezpečení radiačnej ochrany. Rieši tiež priestupky, správne delikty a sankcie na úseku radiačnej ochrany.

 

Právna norma z dielne rezortu zdravotníctva má nahradiť všetky aktuálne právne predpisy v oblasti radiačnej ochrany, ministerstvo zdravotníctva ju predložilo aj z dôvodu transpozície medzinárodnej smernice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona