Hrozí, že most na hlavnom ťahu pri Žiline na pol roka uzavrú

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 14:41 • 2 min
Hrozí, že most na hlavnom ťahu pri Žiline na pol roka uzavrú

ŽILINA - Poškodený most číslo 264 na ceste I/18 na hlavnom ťahu medzi Žilinou a Martinom na pol roka uzavrú, aby ho mohli opraviť.

slovakia

left justify in out

Podľa žilinského námestníka pre správu a prevádzku ciest Slovenskej správy ciest Mariána Pikuliaka obojsmerná obchádzka povedie cez obec Stráňavy, avšak obchádzkovú cestu III. triedy predtým treba prispôsobiť očakávanému náporu dopravy. S rozšírením či spevnením cesty cez Stráňavy by cestári chceli začať už v najbližších dňoch a trvať by im to malo mesiac. Následne, možno v máji, by uzavreli most na šesť až sedem mesiacov tak, aby ho už opravený mohli sprejazdniť ešte pred začiatkom zimy.

 

„Začiatkom tohto roka bolo pri pravidelných prehliadkach mostných objektov zistené, že došlo k určitému posunu tohto mosta, ktoré síce ešte nevyvoláva potrebu úplného uzavretia komunikácie, ale máme veľké obavy, že môže nastať stav, pre ktorý potom bude tento úsek cesty I/18 neprejazdný. Pôjde o komplexnú opravu tohto mostného objektu, čiže počas prác nebude možné po tomto moste pustiť dopravu. Most bude úplne uzavretý a bude využívaná obchádzková trasa cez cesty tretej triedy, ktoré sú smerom na Stráňavy,“ povedal Pikuliak. 

 

Poškodený most číslo 264 na ceste I/18 za Žilinou v smere na Martin bol už čiastočne opravovaný v roku 2012. Vtedy bol uzatvorený len v jednom smere a obchádzková trasa po úzkej ceste cez obec Stráňavy robila problémy najmä nákladnej doprave. „V roku 2012 sme boli nútení pustiť cez túto obchádzkovú trasu jeden smer a mali sme veľmi veľké problémy so zjazdnosťou v tomto úseku, pretože technický stav tejto cesty nestačí na prenesenie dopravy, ktorá je na ceste I/18. Čiže my potrebujeme ešte pred samotnou opravou mostného objektu vykonať zosilnenie tej obchádzkovej trasy. A až po zlepšení parametrov obchádzkovej trasy pristúpime k uzavretiu mosta a k jeho oprave,“ povedal Pikuliak a ďalej uviedol, že podľa projektového návrhu by spevnenie či rozšírenie obchádzkovej cesty malo trvať asi jeden mesiac a samotná oprava mostného objektu šesť až sedem mesiacov. „Čiže preto aj potrebujeme začať s opravou už v týchto dňoch, aby sme mohli už pred zimným obdobím dopravu vrátiť z obchádzkovej trasy na cestu I/18. Lebo tá obchádzková trasa, aj keď sa zosilní, ale počas zimného obdobia by bolo veľmi problematické udržať tam plynulosť dopravy,“ dodal 

 

Most budú počas opráv musieť úplne uzavrieť, dôvodom je poškodený kĺb v strede mosta, ktorý je potrebné vyrezať. „Konštrukčný návrh tohto mosta sa časom ukázal ako nevyhovujúci. Bol tam vytvorený takzvaný kĺb v strede mosta a táto konštrukčná časť vykazuje časom závažné nedostatky, ktoré nie je možné jednoducho odstrániť. Preto máme pripravenú projektovú dokumentáciu, ktorá rieši komplexnú opravu tohto mosta a spočíva v odstránení tohto prvku z mostného objektu, čiže zjednodušene povedané, pristúpime k vyrezaniu stredovej časti mostného objektu a dobetónovaniu celého mostného objektu,“ vysvetlil Pikuliak. 

 

Mesto Žilina v tejto situácii dnes vyhlásilo mimoriadnu situáciu. „V súvislosti so vznikom mimoriadnej udalosti - havárie na mostnom objekte číslo 264 v katastrálnom území mesta Žilina na ceste I. triedy I/18, a pôsobenia jej následkov na bezpečnosť dopravy ako i súvisiaci vplyv na život, zdravie a majetok pri prerušení dopravy na významnej dopravnej komunikácii, Mesto Žilina vyhlasuje na hranici katastrov mesta Žilina a obce Strečno v časti cesty I. triedy I/18 s mostným objektom číslo 264 a v oblasti budovania obchádzkovej trasy mimoriadnu situáciu,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies