Hrozí svetu ďalšia vojna? Srbský prezident to nevylučuje!

NETKY.SK • 23 August 2022, 07:30 • 2 min
Hrozí svetu ďalšia vojna? Srbský prezident to nevylučuje!

BELEHRAD - Srbský prezident Aleksandar Vučič vyzval v nedeľu Severoatlantickú alianciu, aby si "robila svoju prácu" v Kosove.

slovakia

left justify in out

V opačnom prípade podľa neho Srbsko podnikne kroky na ochranu tamojšej srbskej menšiny. TASR správu prevzala od agentúry AP. Vučič vystúpil s prejavom v televízii niekoľko dní po tom, ako ďalšie politické rozhovory srbských a kosovských lídrov v Bruseli, ktoré sprostredkúva Európska únia, nepriniesli žiadne výsledky.

 

obrazok

 

„Nemáme kam ísť, sme zahnaní do kúta," vyhlásil Vučič. „Zachránime našich ľudí pred prenasledovaním a pogromami, ak to nechce urobiť NATO," povedal srbský líder, podľa ktorého sa Belehrad bude „​intenzívne snažiť" o kompromis v najbližších desiatich dňoch.

 

Napätie medzi Srbskom a Kosovom znova stúplo v júli, keď vláda v Prištine deklarovala, že na území Kosova už nebudú platné srbské doklady totožnosti ani evidenčné čísla vozidiel. Srbsko uplatňuje takéto opatrenia voči občanom Kosova už desať rokov, približuje AP.

 

img

 

Menšinoví Srbi v Kosove reagovali na navrhované zmeny protestmi, pri ktorých blokovali cesty, spúšťali sirény leteckého poplachu a strieľali do vzduchu i v smere na kosovských policajtov. Zranenia neboli hlásené.

 

Kosovský premiér Albin Kurti pod zjavným tlakom Západu odložil začiatok platnosti ohlásených opatrení o mesiac na 1. septembra, keď sa očakávajú ďalšie problémy, ak nebude dovtedy nájdený kompromis.

 

Po neúspechu nových rokovaní umiestnili mierové jednotky pod vedením NATO svojich vojakov na hlavné cesty v severnom Kosove s tým, že sú pripravené chrániť slobodu pohybu zo všetkých strán.

 

Z domova: Žilinka s ostrou reakciou na návrh poslancov OĽaNO

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies