Hrozí po rozhodnutí Európskeho súdu ďalší príval migrantov do Európy?

NETKY.SK • 26 Január 2018, 10:00 • 2 min
Hrozí po rozhodnutí Európskeho súdu ďalší príval migrantov do Európy?

Európsky súdny dvor (ESD) rozhodol proti tomu, aby súčasťou azylového procesu bol test na sexuálnu orientáciu. Maďarské úrady totiž skúmali žiadosť Nigérijca, ktorý tvrdil, že je gay a dali mu urobiť psychologické testy, na základe ktorých jeho žiadosť zamietli, pretože z nich nevyplynula jeho homosexualita.

slovakia

left justify in out

ESD sa začal touto otázkou zaoberať na základe prípadu istého Nigérijčana, ktorý žiadal v Maďarsku o azyl, pretože doma je v dôsledku svojej homosexuality prenasledovaný. Maďarsko vychádzajúc zo správy, ktorá nepotvrdila mužovu homosexualitu, žiadosť zamietlo. Nigérijčan sa odvolal na maďarský súd a ten sa obrátil so žiadosťou o posúdenie na ESD, píše agentúra tasr.

 

Európsky súd následne rozhodol proti tomu, aby súčasťou azylového konania bol test sexuálnej orientácie. Rozhodnutie je platné okamžite s odôvodnením, že ide o citlivé aspekty života. 

 

Človek, ktorý nebol v rozhodnutí menovaný, svoju žiadosť podal v čase migračnej krízy v apríli 2015. Tvrdil, že ako homosexuál čelí v Nigérii, kde je homosexualita zakázaná, perzekúcii a trestom môže byť aj smrť ukameňovaním. Maďarské úrady jeho žiadosť zamietli na základe psychologických testov, ktoré vylúčili jeho údajnú homosexualitu. 

 

Sudcovia v Luxemburgu rozhodli, že pre úrady je prijateľné, aby vyhľadávali názory expertov, ktoré by mali byť získavané v súlade s ľudskými právami. V prípade muža z Nigérie ide o zásah do najintímnejších partií žiadateľovho života. Tiež spochybnili hodnovernosť takýchto hodnotení. Úrady by vraj nemali robiť rozhodnutia len na základe hodnotení expertov. 

 

Znamená to teda, že keď príde do Európy žiadateľ o azyl z krajiny, kde je trest smrti za homosexualitu, jeho žiadosť nie je možné overiť a azyl mu musí byť pridelený, vyvodzuje portál Stredoevropan.cz a dodáva, že po tomto rozhodnutí ESD môžeme očakávať milióny údajných homosexuálov z krajín ako Afganistan, Brunej, Irán, Maledivy, Mauretánia, Sudán, Nigéria, Jemen, Saudská Arábia, Katar a Somálsko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies