Hrozí nám snehová kalamita?

NETKY.SK • 4 Január 2015, 12:00 • 2 min
Hrozí nám snehová kalamita?

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že počas dnešného dňa bude na Slovensku extrémne počasie. Vo vyšších horských polohách napadne veľa snehu, fúkať tam bude mimoriadne silný vietor.

slovakia

left justify in out

Podľa slov meteorológa SHMÚ Pavla Beránka napadne od dnešného rána do pondelka (5.1.) poludnia vo vyšších horských polohách, a to predovšetkým v oblasti Tatier, miestami až do 50 centimetrov snehu.

Súčasne platí na noc z nedele na pondelok a na pondelok dopoludnia výstraha 3. stupňa na mimoriadne silný vietor pre polohy nad pásmom lesa a tiež aj pre stredné polohy okresov Poprad a Kežmarok. V týchto lokalitách môžu nárazy vetra dosiahnuť miestami 140 až 180 km/h.

Lavínové nebezpečenstvo vyššie v Tatrách a Malej Fatre

V najvyšších polohách Tatier a Malej Fatry sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS).

Veľké dodatočné zaťaženie môže zapríčiniť uvoľnenie lavín na extrémne strmých svahoch s naviatymi snehovými vankúšmi, doskami a prevejmi. „Základnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je dôkladná znalosť lokálneho posúdenia stability snehovej pokrývky,“ prízvukoval Žiak.

Dnes ráno bolo na horách hmlisto, vo Vysokých Tatrách a Malej Fatre silno snežilo. Teplota ovzdušia sa pohybovala od -15 do -1 stupňa Celzia. Fúkal búrlivý vietor, na hrebeňoch Nízkych Tatier v nárazoch víchrica rýchlosťou do 120 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 5 do 15 centimetrov prachového snehu.

Väčšie množstvo nového prachového snehu sa nachádza na starom premrznutom podklade. V strmých žľaboch, skalných nástupoch a terénnych pascách sa vyskytujú nebezpečné nestabilné lavínové útvary. „Na prvý pohľad sú oveľa belšie ako podklad, a tak sa dajú ľahko rozoznať,“ dodal Žiak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona