Hrozí kolaps zdravotníctva?! Zdravotníci sa vyhrážajú hromadnými výpoveďami

NETKY.SK • 29 September 2015, 12:50 • 2 min
Hrozí kolaps zdravotníctva?! Zdravotníci sa vyhrážajú hromadnými výpoveďami

BRATISLAVA - Slovensko by pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami mohlo opäť zažiť hromadné výpovede zdravotníkov.

slovakia

left justify in out

Kým pred tými poslednými sa takto úpravy platov a pomerov v systéme domáhali lekári, teraz sú nespokojní ostatní zdravotníci. Organizácie reprezentujúce asi 60.000 ľudí dnes avizovali, že idú od zamestnancov v zdravotníctve zbierať podpisy pod deklarácie o pripravenosti k výpovedi. O svojom pláne chcú informovať na stredajšom (30.9.) brífingu.

 

Deklarácia má na kompetentných päť požiadaviek. Zdravotníci chcú takto dosiahnuť riadne financovanie zdravotníckych zariadení, legislatívnu úpravu platov všetkých zdravotníkov bez ohľadu na typ zamestnávateľa, započítavanie materskej či práceneschopnosti do času odbornej praxe, zvýšenie počtu sestier a pôrodných asistentiek v systéme, ako aj zvýšenie ich miezd a zohľadňovanie odpracovaných rokov.

 

"Ja, nižšie podpísaný zdravotnícky pracovník, zamestnanec jednej zo slovenských nemocníc, deklarujem svoju pripravenosť a rozhodnutie ukončiť svoj pracovný pomer v tejto nemocnici výpoveďou v prípade, že nebudú splnené alebo aspoň podniknuté základné kroky k splneniu nasledujúcich požiadaviek," píše sa v deklarácii, s ktorou chcú teraz zdravotnícke organizácie osloviť zamestnancov.

 

Akcia hromadných výpovedí otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývali na dodržiavanie Zákonníka práce, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

 

Štát následne upravil povinnosti zdravotníkov v čase krízovej situácie. Tým, ktorí by v prípade jej vyhlásenia nenastúpili do práce, tak hrozia tresty. "Podať výpoveď je zákonné právo každého zamestnanca, preto ho nemožno nijakým spôsobom postihovať. Ak by však došla situácia až k vyhláseniu núdzového stavu, dnes už sú zdravotnícki pracovníci povinní vykonávať povinnosť uloženú príslušnými orgánmi na zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti," vysvetľuje docent trestného práva a lekár Peter Kováč. V opačnom prípade im bude podľa jeho slov hroziť až dvojročné väzenie či pokuta 3300 eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies