Hrozbou na hranici s Ukrajinou boli vlani aktivity prevádzačov

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 12:01 • 2 min
Hrozbou na hranici s Ukrajinou boli vlani aktivity prevádzačov

BRATISLAVA - Medzi hlavné hrozby na slovenskej hranici s Ukrajinou patrili v roku 2015 aktivity zločineckých skupín prevádzačov.

slovakia

left justify in out

Okrem nich to však boli aj pokusy o nelegálny prevoz tabakových výrobkov nízko letiacimi strojmi, snaha zločineckých skupín o pašovanie zbraní, omamných a psychotropných látok či tovaru a nákladu ukrytého pred hraničnou a colnou kontrolou. Zhodli sa na tom hlavní hraniční splnomocnenci Slovenska a Ukrajiny Ľudovít Bíró a Viktor Nazarenko. Ako ďalej vyplýva z materiálu o činnosti slovenského hlavného hraničného splnomocnenca za rok 2015, ktorého autorom je ministerstvo vnútra, situácia na slovensko-ukrajinskej hranici je aj naďalej dynamická, no riadená.


"Najväčší vplyv na rozvoj situácie na štátnej hranici stále predstavujú pokusy zločineckých skupín o vytvorenie kanálov nelegálnej migrácie, a to afganského a sýrskeho," píše sa v správe rezortu vnútra. Splnomocnenci sa zhodli na tom, že faktorom, ktorý mal vlani vplyv na zosilnenie migračného tlaku, bolo vyostrenie spoločensko-politickej situácie na Ukrajine, čo nútilo cudzincov z krajín juhovýchodnej Ázie žijúcich v charkovskej a odeskej oblasti migrovať do krajín Európskej únie.


Jedným z bodov diskusie medzi slovenským a ukrajinským hraničným splnomocnencom bol i stav implementácie dohody medzi naším ministerstvom vnútra a Správou štátnej hraničnej služby Ukrajiny o spoločných hliadkach na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici. Dohodu strany podpísali 30. októbra 2013 v Bratislave. V roku 2014 to bolo 116 spoločných hliadok, vlani sa ich počet zvýšil na 162. "Diskutovali aj o ďalších možnostiach zdokonalenia mechanizmu spoločného hliadkovania, a to zvýšením intenzity výkonu spoločných hliadok a zabezpečením ich vyváženosti, rozšírením územnej pôsobnosti spoločných hliadok a efektívnejším využívaním technických prostriedkov pri výkone hraničného dozor," informuje správa o činnosti.


Hlavní splnomocnenci sa na stretnutí dohodli, že budú pokračovať v pravidelnej výmene štatistických informácií na národnej a regionálnej úrovni, ročných analytických správ o nelegálnej migrácii a profilov rizík týkajúcich sa situácií na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici na regionálnej úrovni. Tiež sa budú vzájomne informovať o zistených nových spôsoboch protiprávnej činnosti na spoločnej štátnej hranici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona