Hrozba lavínových zosuvov v slovenských pohoriach sa okolo poludnia zvýši

NETKY.SK • 21 December 2015, 09:16 • 2 min
Hrozba lavínových zosuvov v slovenských pohoriach sa okolo poludnia zvýši

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Po zvýšenej lavínovej aktivite počas víkendu sa situácia stabilizovala a vo všetkých slovenských pohoriach nastalo malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Igor Žiak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Tendencia lavínového nebezpečenstva je okolo poludnia mierne stúpajúca. "Dozvuky sadania snehovej pokrývky z poslednej periódy sneženia sa môžu na strmých svahoch prejavovať vypadávaním samovoľných splazov a malých lavín najmä okolo poludnia, lavíny môžu byť uvoľnené aj pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Najmä v najvyšších polohách Tatier dbajte na potrebu lokálneho zhodnotenia stability snehovej pokrývky," upozornil.

 

Slabé sneženie z posledných dní spojené so silným vetrom západných smerov na záveterných svahoch vytvorilo nestabilné snehové dosky menších rozmerov, ktoré s tvrdým ľadovým podkladom nie sú dostatočne zviazané a môžu sa pri dodatočnom zaťažení uvoľniť.

 

Dnes ráno bolo v najvyšších a stredných polohách jasno, v nižších sa vyskytovala hmla, charakter inverzného počasia trvá. Teploty vzduchu sa pohybovali od 10,8 stupňov Celzia ráno o 7.00 h pri Sliezskom dome do -0,4 stupňa na Zamrznutom plese. Fúkal len mierny až dosť čerstvý vietor západných a južných smerov s rýchlosťou do 30 kilometrov za hodinu, ktorý sa k večeru bude dvíhať v nárazoch na 90 až 120 kilometrov za hodinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies