Pozor, lavíny hrozia už aj na Slovensku

NETKY.SK • 13 December 2018, 10:29 • 2 min
Pozor, lavíny hrozia už aj na Slovensku

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice trvá v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier a Malej Fatry. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach aktuálne prevláda malá lavínová hrozba. Vo štvrtok o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Doplnil, že nebezpečenstvo je veľmi lokálne a viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby, teda na miesta, kde bolo v predchádzajúcich dňoch previate väčšie množstvo nového snehu, 30 až 60 centimetrov.

 

"Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií," uviedol Kyzek.

 

 

img

 

Počas uplynulých 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do desať, inde len do dvoch centimetrov nového prachového snehu. Celkovo za predchádzajúce štyri dni napadlo na horách 25 - 65 centimetrov novej vrstvy, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad. V stredných polohách do 1500 metrov dosahuje celková výška snehu do 50 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 30 až 70 centimetrov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies