Hrozba inflácie znepokojila majiteľov pevne úročených dlhopisov

NETKY.SK • 18 Október 2016, 12:59 • 2 min
Hrozba inflácie znepokojila majiteľov pevne úročených dlhopisov

VIEDEŇ - Kto investoval do pevne úročených štátnych dlhopisov, reagoval v posledných dňoch na správy o možnej nečakanej vysokej miere inflácie nervózne. Informoval o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Ak by k nej naozaj došlo, potom by mali také papiere pomerne nízku hodnotu.

slovakia

left justify in out

Investori vrhli svoje dlhopisy na trh, v dôsledku čoho ich kurzy klesli. Stalo sa tak v pondelok (17. 10.). Cena 10-ročných dlhopisov Spojených štátov, Veľkej Británie a Nemecka bola naposledy nižšia po oznámení výsledkov referenda o brexite koncom júna tohto roku. Príčin, ktoré viedli k ich zlacneniu bolo niekoľko.

 

Britská libra sa krátko po referende rýchlo a výrazne zotavila. Odvtedy sa jej však nedarí. Voči doláru stratila 18 % a voči euru 16 % hodnoty. V súčasnosti je voči doláru na 31-ročnom minime. Teraz sa čoraz častejšie objavujú obavy, že v dôsledku drahších importovaných tovarov sa na Ostrovoch dostane do tempa inflácia. Voči tomuto nebezpečenstvu pokladajú investori ako účinný nástroj rast úročenia úverov.

 

Obavy o ďalší vývoj prejavujú aj politici. Mnohí sú znepokojení možným „tvrdým brexitom“, o ktorom začiatkom mesiaca hovorila britská premiérka Teresa Mayová. Taký postup by totiž mohol poškodiť ekonomiku krajiny. Konzervatívci chcú uzatvoriť britské hranice pre ekonomických migrantov z východnej Európy. To je pre nich priorita. V núdzovej situácii sú vraj ochotní vzdať sa aj prístupu na spoločný európsky trh. Bol by to postup, ktorý sa nepozdáva ministrovi financií Philipovi Hammondovi. K chýrom pre denník Daily Telegraph povedal, že v takom prípade by musel opustiť ministerské kreslo, do ktorého sa posadil v júli.

 

Aj tento spor vnútri britskej vlády a neistota o smerovaní rokovaní o vystúpení z EÚ zdražujú štátny dlh. Investorov navyše priviedol do rozpakov aj guvernér Anglickej banky, centrálnej banky kráľovstva, Mark Carney, ktorý v piatok (14. 10.) vyhlásil, že sa bude tolerovať, ak inflácia ľahko prekročí jej 2-% inflačné zacielenie. Banka ju pripustí v záujme zamedzeniu vzostupu nezamestnanosti.

 

Či to bolo dohodnuté, alebo to bola len náhoda, v piatok večer európskeho času sa rovnako vyjadrila aj šéfka Fedu, americkej centrálnej banky, Janet Yellenová. Povedala, že si vie prestaviť situácie, v ktorej bude inflácia vyššia než stanovený limit pre ňu.

 

Yellenová ďalej uviedla, že sa od americkej centrálnej banky bude v blízkej budúcnosti žiadať, aby podporovala konjunktúru. Z toho vyplýva, že Fed bude musieť pokračovať v politike lacných peňazí. Bude musel vzdať zámeru zvýšiť svoju základnú úrokovú sadzbu. O jej očakávanom zvýšení koncom roka sa už niekoľko mesiacov veľa hovorilo medzi investormi i finančnými expertmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies