Hrozba hromadných výpovedí lekárov stále trvá

NETKY.SK • 25 November 2011, 02:16 • 2 min
Hrozba hromadných výpovedí lekárov stále trvá

Hrozba hromadných výpovedí lekárov stále trvá - Politika Hrozba odchodu asi 2000 lekárov zo slovenských nemocníc trvá aj po stredajšom (23. 11.

slovakia

left justify in out

img

Hrozba odchodu asi 2000 lekárov zo slovenských nemocníc trvá aj po stredajšom (23.11.) asi šesťhodinovom rokovaní lekárskych odborárov s premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. Lekári si tak s predstaviteľmi vlády sadnú za rokovací stôl opäť v piatok 25. novembra. Pokiaľ k dohode nedôjde, mal by byť podľa rozhodnutia prezidenta Ivana Gašparoviča v nemocniciach vyhlásený núdzový stav. Počas neho by lekári museli nastúpiť do práce, inak by im hrozilo trestné stíhanie.
Ako po rokovaní vysvetlila šéfka kabinetu, k dohode sa podarilo dospieť v takmer všetkých požiadavkách odborov, problémom však naďalej ostáva otázka zvyšovania platov. Lekári tak ani v stredu neprijali ponuku na priemerné 300-eurové zvýšenie platov, ktorú im už v pondelok (21.11.) na rokovaní predložil minister zdravotníctva. Podľa premiérky bola platová požiadavka odborov vyššia, pričom nemali mandát súhlasiť s danou ponukou, rokovania preto budú pokračovať v piatok. V tejto súvislosti premiérka poznamenala, že nemá čarovný prútik, aby našla viac finančných zdrojov, ako ponúka.
"Prišli sme asi s veľkými očakávaniami a nádejami, ale prišli sme aj s kompromismi. Niečo sa podarilo, niečo sa nepodarilo. Aj v našom eminentnom záujme je, aby lekári ostali v nemocniciach, preto stále ešte vidíme priestor na dohodu a kompromisy, ale kompromisy musia byť z obidvoch strán," uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár. Lekári podľa svojich slov prišli na rokovanie s premiérkou s kompromisom - ten mal spočívať v tom, že nechcú garanciu príplatkov k mzde. O tom, aké by malo byť zvyšovanie základnej mzdy, však musí ešte rozhodnúť Klub predsedov LOZ. Ten zasadne dnes.
Spoločná tlačová konferencia po stretnutí odborov a premiérky sa skončila výmenou názorov. Dôvodom boli rozdielne pohľady na to, či odbory na rokovanie prišli s mandátom vyrokovať dohodu, alebo mohli rokovať iba o svojich daných, najmä platových požiadavkách. Kým Kollár tvrdil, že mandát bol, premiérka mala na situáciu iný pohľad. Poznamenala, že návrh na kompromisné riešenie prišiel na záver šesťhodinového rokovania, pričom niektorí Kollárovi kolegovia ho asi vtedy počuli po prvýkrát. Ten mal spočívať v tom, že by sa priemerná hodinová mzda lekárov pohybovala v rozmedzí od 5,50 eura do 11 eur. Vláda lekárom ponúkla 5,15 až 7,64 eura. Šéf rezortu zdravotníctva napriek výsledku rokovania naďalej verí, že dohoda s lekármi sa napokon podarí dosiahnuť. 
K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov v nemocniciach. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies