Hrozba fiškálneho útesu môže zasiahnuť do tržieb maloobchodu

NETKY.SK • 26 November 2012, 15:12 • 2 min
Hrozba fiškálneho útesu môže zasiahnuť do tržieb maloobchodu

Hrozba fiškálneho útesu môže zasiahnuť do tržieb maloobchodu - Svet Ekonómovia Bieleho domu dnes varovali, že neistota v súvislosti s možným zvýšením daní od budúceho roka pre strednú triedu by mohla nepriaznivo zasiahnuť spotrebiteľskú dôveru práve v kri

slovakia

left justify in out

img

Ekonómovia Bieleho domu dnes varovali, že neistota v súvislosti s možným zvýšením daní od budúceho roka pre strednú triedu by mohla nepriaznivo zasiahnuť spotrebiteľskú dôveru práve v kritickom čase predvianočnej nákupnej sezóny. Informovala o tom agentúra AP.

V najnovšej správe ekonómovia uviedli, že ak Kongres neurobí nič na zabránenie blížiacemu sa pádu z fiškálneho útesu, čo znamená automatické spustenie rozpočtových opatrení v objeme 600 miliárd USD (462,82 miliardy eur) do platnosti, stredná trieda obmedzí spotrebu už vopred. Nákupná sezóna sa začala koncom minulého týždňa po Dni vďakyvzdania.

"Predvianočná nákupná sezóna je pre maloobchod kľúčová, takže riziko prípadného zvýšenia daní od budúceho roka si tento sektor nemôže dovoliť," uviedli v správe Národná ekonomická rada Bieleho domu a Rada ekonomických poradcov Bieleho domu. Ekonómovia navyše dodali, že náhle zvýšenie daní pre strednú triedu by spotrebiteľské výdavky v budúcom roku skresalo takmer o 200 miliárd USD. To by výrazne spomalilo oživovanie ekonomiky. Tieto údaje sú v súlade s odhadmi súkromných prognostikov, ako aj Rozpočtového výboru Kongresu.


Dane vyššie až o 2200 dolárov


Správa uvádza, že napríklad manželskému páru s dvomi deťmi a s príjmami od 50.000 do 85.000 USD by sa dane zvýšili o 2200 USD. Prezident Barack Obama chce preto súčasné daňové úľavy, ktoré platia od éry Georgea W. Busha, udržať, ale len pre jednotlivcov s príjmom do 200.000 USD a rodiny s príjmom maximálne 250.000 USD ročne. Bohatým s vyššími príjmami, ktorí predstavujú zhruba 2 % obyvateľstva USA, by sa úľavy mali zrušiť. S tým ale nesúhlasia republikáni, ktorí tvrdia, že zvýšenie daní pre bohatých by zasiahlo aj niektoré menšie podniky a poškodilo ekonomiku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies