VIDEO Hrozba bombového útoku: V Los Angeles zavreli školy, v New Yorku si z poplašnej správy robili žarty

NETKY.SK • 15 December 2015, 19:44 • 2 min
VIDEO Hrozba bombového útoku: V Los Angeles zavreli školy, v New Yorku si z poplašnej správy robili žarty

LOS ANGELES - Americké úrady nariadili na dnešok zatvorenie všetkých štátnych škôl v rozsiahlej kalifornskej oblasti Los Angeles z dôvodu ohrozenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia mesta na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že dostali elektronickou cestou vyhrážku, ktorú stále analyzujú. Dodali, že k uvedenému nariadeniu ich viedla obozretnosť. Školy zostanú zatvorené dovtedy, kým hrozba nepominie, čo podľa očakávania predstaviteľov nastane ku koncu dňa.

 

 

"Dnes musí spolupracovať celé Los Angeles," uviedol predseda školskej rady pre danú oblasť Steve Zimmer. "Je nutné, aby rodiny a susedia spolupracovali s našimi školami a s našimi zamestnancami, aby sme zaistili na našich školách celý deň bezpečie," dodal šéf orgánu, ktorý riadi vzdelávanie v oblasti Los Angeles.

 

 

Tento druhý najväčší školský okrsok v USA má 640.000 detí vo vzdelávacích zariadeniach od materských škôl až po 12. triedu. Škôl je tu celkovo vyše 1000.

 

 

Do okrsku s rozlohou 1865 štvorcových kilometrov patrí Los Angeles a vyše 30 menších miest alebo ich častí, ako aj niekoľko nezačlenených oblastí.

 

 

Úrady v New Yorku dostali ten istý generický e-mail, podobne ako aj ďalšie americké mestá. Podľa starostu New Yorku Billa de Blasia však správa neobsahovala "nič dôveryhodné", a tak ju ignorovali. "Bolo to naozaj bizarné," komentoval starosta.

 

Komisár newyorskej polície William Bratton súhlasil so starostom a zažartoval si, že odosielateľ e-mailu zrejme priveľa sledoval televízny seriál o teroristoch Homeland (po slovensky: V mene vlasti). Predstavitelia Los Angeles však trvali na tom, že ich opatrnosť bola namieste.

 

"Je veľmi ľahké spätne kritizovať na základe faktov, o ktorých ten, čo rozhodoval, nemohol vôbec vedieť," uviedol na tlačovej konferencii šéf losangeleskej polície Charlie Beck.

 

E-mail zaslaný šéfovi školstva v New Yorku varuje, že každú školu v meste prepadne autor správy a jeho 138 druhov s bombami vyrobenými z tlakového hrnca, s nervovým plynom a automatickými zbraňami. Študenti "každej školy v školskom okrsku New York City budú zmasakrovaní, a to bez milosti. A nedokážete tomu zabrániť," uvádza správa, ktorú sa podarilo získať agentúre AP.

 

Anonymný autor sa predstavil ako šikanovaný študent jednej z miestnych stredných škôl. Zároveň tvrdil, že je džihádista, avšak dopustil sa niektorých chýb - napríklad slovo Alah napísal s malým začiatočným písmenom.

 

E-mail bol odoslaný cez anonymizér, ktorý využíva proxy server, aby zamaskoval skutočné miesto odoslania. Zdanlivo ho tak odoslali z istej IP adresy v Nemecku, uviedol pre agentúru AP nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies