Hrozba, alebo posila? Ako vstup Fínska do NATO ovplyvní bezpečnosť Európy

NETKY.SK • 14 Máj 2022, 16:39 • 2 min
Hrozba, alebo posila? Ako vstup Fínska do NATO ovplyvní bezpečnosť Európy

Dve neutrálne severské krajiny sú natoľko znepokojené ruskou inváziou na Ukrajinu, že vážne zvažujú vstup do Severoatlantickej aliancie. Za tento krok sa vo štvrtok vyslovili aj fínsky prezident a premiérka. Rusko ich od toho zrádza a vyhráža sa „vojensko-technickou“ reakciou. Bude teda v prípade rozšírenia NATO o Švédsko a Fínsko Európa bezpečnejšia alebo naopak? rozoberá BBC.

slovakia

left justify in out


Fínsko a Švédsko sú moderné demokratické krajiny, ktoré spĺňajú kritériá pre členstvo v NATO; v EÚ sú obe od roku 1995. Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg vyhlásil, že by ich uvítal s otvorenou náručou a že proces ich pristúpenia bude hladký.

 

Aj vyslúžilý generálporučík Armády Spojených štátov Ben Hodges, ktorý svojho času velil všetkým americkým pozemným vojskám v Európe, vidí potenciálne rozšírenie ako prínos: „Ohromná vec, veľmi pozitívny vývoj. Sú to veľmi silné demokracie a obe ich armády sú veľmi dobré, schopné a modernizované, s pozoruhodnými systémami mobilizácie,“ cituje ho BBC.
 

img

 


Obe krajiny už na NATO do istej miery napojené sú; ich jednotky sa zúčastňujú spoločných cvičení a sú aj súčasťou britskej iniciatívy v rámci NATO zvanej Joint Expeditionary Force – spoločnej expedičnej sily z desiatich krajín okolo Baltského a Severného mora a severného Atlantiku.


Rusko, presnejšie povedané Vladimír Putin, nevníma NATO ako obranné spojenectvo, práve naopak. Považuje ho za hrozbu pre bezpečnosť Ruska. V mladosti bol agentom KGB, pôsobil vo Východnom Nemecku - a vtedy Moskva ovládala celú východnú Európu, vo väčšine krajín mala svoje vojská. S nevôľou potom Putin sledoval rozširovanie NATO po konci studenej vojny, rozpadu ZSSR a Varšavskej zmluvy, kedy sa k demokratickému Západu pridali krajiny donedávna v sovietskej sfére vplyvu.

 

img


Len 6 % dlhých hraníc Ruskej federácie pripadá na krajiny NATO, napriek tomu sa Kremeľ cíti obkľúčený a v ohrození. Kým Putin poslal svoje invázne vojská na Ukrajinu, žiadal prekreslenie bezpečnostnej mapy Európy. Menovite stiahnuť vojská NATO z východoeurópskych krajín a zastaviť rozširovanie organizácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona