Hrôza: Počas minulého roka zomieralo denne 18-tisíc malých detí

NETKY.SK • 13 September 2013, 11:48 • 2 min
Hrôza: Počas minulého roka zomieralo denne 18-tisíc malých detí

NEW YORK - Celosvetová úmrtnosť detí mladších ako päť rokov sa od roku 1990 znížila takmer o polovicu, stále však zostáva neprimerane vysoká. Vo svojej piatkovej správe to konštatujú Detský fond OSN (UNICEF), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Skupina Svetovej banky (WBG) a Odbor ekonomických a sociálnych vecí sekretariátu OSN (UN DESA).

slovakia

left justify in out

V dokumente sa uvádza, že počas roka 2012 zomrelo vo svete približne 6,6 milióna detí v danom vekovom rozmedzí, čo je v priemere vyše 18-tisíc denne. Podľa citovaného vyjadrenia šéfa UNICEF-u Anthonyho Laka je vývoj napriek tomu pozitívny a "milióny životov boli zachránené". Zároveň vyjadruje presvedčenie, že väčšine nových úmrtí je možné zabrániť, a to pomocou "jednoduchých krokov, ktoré už prijali mnohé krajiny".

Medzi najčastejšie príčiny smrti u detí mladších ako päť rokov OSN zaraďuje zápal pľúc, predčasný pôrod, pridusenie, hnačkové ochorenia či maláriu. Zhruba 45 percent prípadov úmrtí navyše súvisí s podvýživou. Na tragickej bilancii sa v najvýraznejšej miere podieľajú Čína, India, Konžská demokratická republika, Nigéria a Pakistan. Podľa OSN je však najhoršia situácia naďalej v subsaharskej Afrike, kde na každých 1000 pôrodov pripadá rekordných 98 úmrtí. Obzvlášť ohrozené sú pritom novonarodené deti, z ktorých mnohé zomierajú počas prvého dňa života. 

Jedným z takzvaných miléniových cieľov OSN je zníženie úmrtností detí mladších ako päť rokov v období 1990-2015 o dve tretiny. Najnovšia správa konštatuje, že hoci sa pokles v posledných rokoch zrýchľuje, na dosiahnutie cieľa stále nepostačuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies