Hromadné zatýkanie v Chicagu: Policajti brali študentov aj učiteľov

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 15:34 • 2 min
Hromadné zatýkanie v Chicagu: Policajti brali študentov aj učiteľov

CHICAGO - Desiatky ľudí skončili v stredu v putách chicagskej polície, ktorá zasiahla proti protestnému sedeniu pred budovou magistrátu. Jeho účastníci takto chceli vyjadriť svoju nespokojnosť s plánovaným zatvorením viac ako 50 škôl, o ktorých zachovaní odmietol starosta mesta Rahm Emanuel rokovať.

slovakia

left justify in out

Tisíce demonštrujúcich študentov, učiteľov a rodičov žiadali v stredu jeho rezignáciu a zachovanie pedagogických zariadení. Ich zatvorenie totiž považujú za nespravodlivé a škodlivé pre výchovu, vzdelanie a bezpečnosť detí. Mesto zase argumentuje, že zrušením sa ušetria stovky miliónov dolárov, keďže školy sú poloprázdne a nekvalitné. Od roku 2001 pritom v meste zatvorili približne sto škôl, ktoré v drvivej väčšine navštevovali študenti čiernej pleti, píše portál ruskej televízie RT.

Chicagské školy v septembri postihol štrajk učiteľov. Kľúčovým bodom sporu bola žiadosť učiteľov o zvýšenie ich miezd a bezpečnosti na školách. Pedagógom sa nepozdávala ani Emanuelova reforma školstva a najmä návrh prepojiť ich finančné ohodnotenie s učebnými výsledkami ich zverencov. Chicago takto chcelo reagovať na zlé výsledky študentov tamojších škôl v celonárodnom testovaní vedomostí. Išlo o prvý podobný štrajk za posledných 25 rokov v metropole štátu Illinois, kde má svoje oficiálne bydlisko súčasný prezident USA Barack Obama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona