Hromadné prepúšťanie v Českej televízii! Skončí aj jeden kanál

NETKY.SK • 31 Máj 2022, 21:20 • 2 min
Hromadné prepúšťanie v Českej televízii! Skončí aj jeden kanál

PRAHA - Generálny riaditeľ Českej televízie (ČT) Petr Dvořák v utorok predstavil stratégiu tejto inštitúcie na roky 2023 a 2024. Verejnoprávna televízia plánuje zníženie počtu pracovných miest, zastavenie veľkých investícií a zároveň zvýšenie výnosov z obchodnej činnosti, píše webový portál iROZHLAS.cz.

slovakia

left justify in out

Vedenie televízie počíta tiež s obmedzením v oblasti športového vysielania, programu, prevádzky, pôvodnej tvorby alebo dočasným znížením koprodukčných vkladov do českých filmov. Skončí sa aj vysielanie najmladšieho kanála Českej televízie - ČT3. Zmeny v spravodajstve budú podľa Dvořáka minimálne.

 

img

Petr Dvořák

 

Ukončením kanála ČT3 od januára budúceho roka televízia ušetrí vyše 100 miliónov korún. Obmedzenie športového vysielania prinesie úspory vo výške 80 miliónov Kč. Kanál ČT Sport zníži nákupy vysielacích práv či výrobu športových relácií.

 

Prečítajte si tiež: Slovenský scenárista získal cenu na festivale v Cannes!

 

ČT bude tiež vysielať menej filmových premiér, poklesne aj počet seriálových premiér na jednu až dve týždenne. Rovnaké obmedzenia sa budú týkať i dokumentov, ktorých vysielanie televízia zníži na tri až štyri premiéry týždenne. Na audiovizuálnej tvorbe plánuje ČT ušetriť vyše 300 miliónov Kč.

 

V dôsledku nárastu cien prevedú výrobu Televízneho štúdia Ostrava do štúdia v Brne. Vklady Českej televízie do distribučných filmov dočasne znížia takmer na polovicu a zároveň klesne počet pôvodných premiérových relácií.

 

img

 

V tomto roku televízna skupina prepustí 50 zamestnancov. V nasledujúcich dvoch rokoch bude prepúšťanie až štvornásobné.

 

Dôvodom týchto opatrení je pokles reálnej hodnoty koncesionárskeho poplatku, ktorý je hlavným zdrojom financovania ČT, zdôvodnil Dvořák. Jeho výška je rovnaká od začiatku roku 2008, keď ju zvýšili zo 120 na 135 Kč.

 

Podľa Dvořáka je jeho súčasná reálna hodnota 86 Kč, o dva roky to pre rastúcu infláciu bude 50 Kč. Ak by výška poplatku rástla spolu s infláciou, musel by byť na úrovni 209 Kč.

 

img

 

Za uplynulých 10 rokov sa ČT šesťkrát stala najsledovanejšou televíznou skupinou v krajine, zatiaľ čo predtým takú pozíciu nedosiahla ani raz. „Vďaka týmto skúsenostiam dokážeme aj v ďalších rokoch divákom ponúkať programy, ktoré pre nich budú relevantné, iba ich bude menej,“ povedal Dvořák.

 

Možno vás zaujme: Do kín prichádza Film roka. Zahrali si v ňom Penélope Cruz a Antonio Banderas

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona