Hrnko: Netreba zabúdať, že vojská k nám vyslal Sovietsky zväz, nie Rusko

NETKY.SK • 21 August 2015, 14:10 • 2 min
Hrnko: Netreba zabúdať, že vojská k nám vyslal Sovietsky zväz, nie Rusko

BRATISLAVA - Slovensko by v dnešnej komplikovanej situácii nemalo zabúdať, že to bol Sovietsky zväz a nie Rusko, kto vyslal svoje vojská na jeho územie. Pri príležitosti výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa to uviedol podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko.

slovakia

left justify in out

Takisto zdôraznil, že Sovietsky zväz nebol tým, kto sa najviac zasadzoval za vojenský zásah. "Taktiež by sme nemali zabúdať, že aj v radoch niektorých vtedajších i dnešných našich spojencov boli vlády, ktoré sa o násilné prerušenie obrodného procesu v ČSSR dožadovali omnoho naliehavejšie ako vtedajšie sovietske vedenie," vysvetlil.

 

Podľa podpredsedu SNS bola 21. augusta 1968 pošliapaná predovšetkým naša suverenita. "A práve o suverenitu nášho štátu by sme sa mali usilovať aj v dnešnej dobe. Je to hodnota, ktorá nám môže zabezpečiť nielen prosperitu, ale aj sociálnu stabilitu a spoločenskú integritu," domnieva sa.

 

Vstup armád piatich členských štátov Varšavskej zmluvy do Československa 21. augusta 1968 zasiahol z pohľadu Hrnka do národných dejín Slovenska mimoriadne tragicky. Obrodný proces, vedený KSČ na čele s Alexandrom Dubčekom, mal nielen všeobecnú podporu slovenskej a českej spoločnosti, ale tiež vyvolal obrovskú vlnu vlasteneckého nadšenia a ochoty zapojiť sa do politického života, vyzdvihol.

 

"Tragické na násilnom potlačení tohto obrodného procesu nebolo len to, že sa proti vôli občanov ukončil, ale najmä to, že represie po okupácii, známe ako normalizácia, postihli najmä tých, ktorí z vlasteneckého nadšenia uverili vedeniu štátu a aktívne sa zapojili do verejného života," vysvetlil Hrnko. Je presvedčený, že odvtedy sa nikdy nepodarilo vyvolať v radoch obyvateľstva také nadšenie a nezištné verejné angažovanie sa.

 

SNS vyjadrila úctu pamiatke všetkých, ktorí v rušných poaugustových dňoch priniesli na oltár vlasti to najcennejšie - vlastný život. Pripomenula ale aj tých, ktorí boli v dôsledku vlasteneckého konania v nasledujúcom období normalizácie za svoju činnosť postihnutí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona