Hrnko: Národná zvrchovanosť je hodnota, o ktorú sa treba stále usilovať

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 10:50 • 2 min
Hrnko: Národná zvrchovanosť je hodnota, o ktorú sa treba stále usilovať

BRATISLAVA - Národná zvrchovanosť je hodnota, o ktorú sa treba stále usilovať. Pri príležitosti Výročia Deklarácie o zvrchovanosti SR to vyhlásil podpredseda SNS a poslanec Národnej rady SR Anton Hrnko.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že prijatie Deklarácie bolo jedným z rozhodujúcich medzníkov na ceste Slovenskej republiky k vyhláseniu samostatného štátu. V súčasnej turbulentnej dobe si treba podľa Hrnka pripomínať túto udalosť nielen ako historický fakt, ale aj ako výzvu. Zdôraznil, že Slovensko je suverénny štát a zúčastňuje sa aj na európskej a euroatlantickej integrácii.

 

A práve v rámci integrácie krajina mnohé časti svojej suverenity preniesla na nadnárodné orgány, ktoré ich mali spravovať lepšie a pre krajinu výhodnejšie. "Nemôžeme akceptovať také narábania s našou suverenitou, ktoré by bolo v rozpore so základnými ekonomickými, kultúrnymi a hodnotovými záujmami nášho obyvateľstva," uviedol Hrnko.

 

V súvislosti so suverenitou štátov a EÚ pripomenul aj rozhodnutie Britov opustiť úniu (brexit). Výsledok britského referenda je podľa Hrnka dôsledok nezvládnutej spoločnej európskej politiky v mnohých otázkach. "Občania Veľkej Británie získali dojem, že sa s ich suverenitou nenakladá tak, ako by si želali, a väčšina sa rozhodla vziať si ju naspäť na svoj národný štát," myslí si Hrnko.

 

Aby sa z brexitu nestal dominový efekt, musí podľa neho nastať hlboká sebareflexia Bruselu aj národných štátov. "Musia sa jasne pomenovať pochybenia a určiť cesty ich nápravy. Občania európskych štátov musia cítiť, že sú suverénnymi držiteľmi moci vo svojich krajinách, a že tam, kde svoju suverenitu ich štáty zverili do spoločnej opatery, sa rozhoduje v ich prospech," uzavrel Hrnko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies