Hrnčiar: Potrebujeme minimálne päť volebných obvodov

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 12:45 • 2 min
Hrnčiar: Potrebujeme minimálne päť volebných obvodov

BRATISLAVA - Volebný systém na Slovensku potrebuje podľa prvého podpredsedu Siete Andreja Hrnčiara zmenu.

slovakia

left justify in out

„Musíme zmeniť spôsob výberu zástupcov do Národnej rady SR tak, aby v oveľa väčšej miere rešpektoval zastúpenie hlasu jednotlivých regiónov,“ povedal pre agentúru SITA Hrnčiar.
Jeden volebný obvod pre celú krajinu je podľa jeho slov v európskych podmienkach raritou. „Dáva obrovskú moc straníckym sekretariátom a podporuje odcudzenosť poslancov od svojich regiónov. Nečudujme sa potom, že ľudia v regiónoch nevedia, kto ich v parlamente zastupuje a na koho sa majú obrátiť so žiadosťou o praktickú pomoc,“ poznamenal Hrnčiar.


V Sieti podľa martinského primátora prebieha diskusia o tom, či najvhodnejším modelom bude päť alebo osem volebných obvodov. „Myslíme si, že samosprávne kraje v súčasnej podobe neplnia svoj účel a že po roku 2016 bude potrebná zmena. Počet volebných obvodov by mal byť v súlade s touto novou úpravou. Pre Sieť je úplne otvorenou možnosťou aj zrušenie VÚC a ich nahradenie modelom 3+2, čiže dve štatutárne mestá Bratislava a Košice plus tri kraje,“ priblížil Hrnčiar. Takáto zmena by podľa neho síce prospela aj stranám, ktorým na regiónoch záleží a majú v nich skutočné štruktúry, ale predovšetkým by prospela ľuďom, ktorí majú do hlavného mesta ďaleko.


„Ľudia budú jasne vedieť, kto ich v parlamente zastupuje, budú môcť svojho poslanca osloviť priamo na ulici a požadovať riešenie. Určite sa tak zvýši pocit osobnej zodpovednosti politikov voči svojim voličom a skončí sa čas anonymných poslancov, ktorí ľudí ignorujú a ktorých nepoznajú ani v rodnom meste,“ povedal prvý podpredseda Siete.


„Samozrejmosťou je aj naše trvanie na zákone o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov, pretože zvolený štátny funkcionár nesie zodpovednosť nielen voči svojim voličom z regiónu, ale pri nakladaní s verejnými zdrojmi aj voči všetkým občanom Slovenska,“ dodal Hrnčiar.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies