Hrnčiar: Plénum dalo zelenú exekúcii akcií Turčianskej vodárenskej spoločnosti, ceny môžu vzrásť

NETKY.SK • 7 Október 2015, 12:30 • 2 min
Hrnčiar: Plénum dalo zelenú exekúcii akcií Turčianskej vodárenskej spoločnosti, ceny môžu vzrásť

BRATISLAVA - Všetci poslanci Národnej rady SR, ktorí dnes nepodporili novelu exekučného poriadku, dali zelenú možnej exekúcii akcií Turčianskej vodárenskej spoločnosti (TVS). Na brífingu v parlamente to novinárom povedal primátor Martina a podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar.

slovakia

left justify in out

Práve spomínaná novela zákona, ktorú v pléne predložil podpredseda Siete a poslanec Miroslav Beblavý, mala v reakcii na kauzu mesta Martin rozšíriť exekučnú imunitu v prospech samosprávy. Za posunutie právnej normy do druhého čítania však zahlasovalo len 38 poslancov.

"Akcie TVS sa tak ľahko môžu dostať do schránkovej firmy na Cypre. Všetci poslanci, korí sa tu bili do pŕs a viedli nočnú debatu, keď sa hovorilo o zákaze vývozu vody do zahraničia, dnes umožnili dostať sa k TVS schránkovým firmám. Tie, ako predpokladám, sú skutočným vlastníkom fiktívnej pohľadávky voči mestu Martin," povedal Hrnčiar. Líder Siete Radoslav Procházka uviedol, že poslanci zároveň dali červenú 18.000 ľuďom a 60 starostom, ktorí sa podpísali pod petíciu namierenú proti možnej privatizácii Turčianskej vodárenskej spoločnosti.

 

Sieť ešte v polovici júla avizovala podanie novely, ktorou chcela zabrániť prípadnej exekúcii podielu Martina v TVS. Tá by mala hroziť pre spornú pohľadávku za 8,4 milióna eur vyplývajúcej zo súdneho sporu o lyžiarske stredisko Martinské hole. Beblavý v novele navrhol, aby sa do taxatívneho výpočtu majetku nepodliehajúceho exekúcii doplnila majetková účasť samosprávy v právnických osobách, ktoré v rámci svojho podnikania nakladajú s vlastníctvom Slovenskej republiky. Ním predkladaná úprava sa mala týkať najmä strategických podnikov územnej samosprávy, ktoré sa zaoberajú vodou. "Po exekúcii majetkových účastí v nich by sa cena vody pravdepodobne zvýšila, čo by malo negatívny vplyv na hospodárenie obyvateľstva," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies