Hrnčiar: Mestu Martin hrozí úplná strata samosprávnej suverenity

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 12:55 • 2 min
Hrnčiar: Mestu Martin hrozí úplná strata samosprávnej suverenity

MARTIN – Martinský primátor Andrej Hrnčiar na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že sa v súvislosti s rozsudkom Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého musí mesto Martin zaplatiť cyperskej schránkovej firme 8,3 milióna eur, obráti so žiadosťou o účinnú pomoc na predsedu Vlády SR Roberta Fica a osloví aj Generálnu prokuratúru SR a Ústavný súd SR.

slovakia

left justify in out

„Mestu Martin hrozí kvôli tomuto škandalóznemu rozhodnutiu nesloboda a úplná strata samosprávnej suverenity. Je to najväčšie ohrozenie takmer 60.000 obyvateľov Martina v jeho novodobej histórii. Dnes nadobudlo vykonateľnosť a najhorší možný scenár je, že už koncom budúceho týždňa bude mať mesto Martin zablokované účty,“ zdôraznil Hrnčiar.

 

Zároveň vysvetlil, že celá kauza okolo spornej a nikdy neuznanej pohľadávky traumatizuje Martinčanov už od roku 2002. „Dali sme si urobiť znalecký posudok, z ktorého jasne vyplýva, že od začiatku to je jasný plánovaný útok na verejné financie. Od začiatku bolo zjavné, že tá pohľadávka bola vymyslená a fiktívna. Tak ju videli aj súdy a štyrikrát rozhodli v prospech nášho mesta,“ pokračoval martinský primátor.

 

„Dvakrát tak rozhodol Krajský súd v Žiline a dvakrát aj Najvyšší súd SR. Tak sme nadobudli pocit právnej istoty, že všetko je v poriadku, až kým neprišiel nečakaný zvrat. Šesť dní pred uplynutím dovolacej lehoty podal voči rozsudku Najvyššieho súdu mimoriadny opravný prostriedok vtedajší námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý,“ spresnil Hrnčiar.

 

Následne podľa neho žilinský podnikateľ, ktorý vymáhal spornú pohľadávku, ju predal a postúpil neznámej cyperskej spoločnosti. „Potom sa začali diať naozaj divné veci a nadobudlo to rýchly spád. Senát Najvyššieho súdu zrušil všetky rozsudky a poprel všetko to, čo súdy tvrdili v náš prospech a celú kauzu otočil v neprospech mesta Martin,“ prízvukoval.

 

„Ak by toto rozhodnutie bolo definitívne, bude to mať pre mesto Martin fatálne následky, pôjde do nútenej správy a veľmi to pocítia všetci jeho obyvatelia, ale najmä tí, ktorí sú bytostne odkázaní na sociálne služby. Radikálne budú musieť byť zvýšené všetky dane a poplatky. Samozrejme, využijeme všetky možnosti, ktoré nám platný právny poriadok SR ponúka. Oslovíme Generálnu prokuratúru SR i Ústavný súd SR,“ skonštatoval Hrnčiar.

 

Zároveň odmieta uveriť, že na Slovensku neexistuje spravodlivosť a cyperská schránková firma a oligarchovia, ktorí sa za ňu skrývajú, sú pre slovenské súdy viac ako desaťtisíce obyvateľov ôsmeho najväčšieho mesta. „Nevyplakávame, budeme sa brániť zo všetkých síl. Preto som požiadal o rozhovor premiéra. Deklaroval, že chce bojovať proti cyperským schránkovým firmám. Preto verím, že nám pomôže,“ dodal martinský primátor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona