Hrnčiar: Koalícia by sa asi mala zaoberať okresaním poslaneckej imunity

NETKY.SK • 1 Február 2017, 12:21 • 2 min
Hrnčiar: Koalícia by sa asi mala zaoberať okresaním poslaneckej imunity

BRATISLAVA - Koalícia by sa asi mala reálne začať zaoberať oklieštením výrokovej imunity poslancov tak, aby bolo možné trestne stíhať xenofóbne a extrémistické výroky v pléne. Myslí si to podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Podobný názor má aj predseda parlamentného mandátovo-imunitného výboru Richard Raši (Smer-SD). Nastal už podľa neho čas na komplexnú zmenu zákona tak, aby výroky v parlamente smerujúce proti iným názorom či rasám boli trestným činom. Poslanci majú v súčasnosti na pôde NR SR výrokovú imunitu.

 

"Som presvedčený, že keď im toto prinesie úspech napr. na sociálnych sieťach, budú to opakovať stále a zneužívať svoj mandát poslanca," zdôraznil Raši v reakcii na dnešné vystúpenia poslancov z ĽSNS Milana Mazureka a Stanislava Mizíka.

 

Tí sa mali ospravedlniť za svoje výroky o islame, ktorý nazvali "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla". Ráno v pléne vyhlásili, že si za svojimi výrokmi stoja a ešte ich rozšírili.

 

Ospravedlnenie adresovali predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi (SNS), ktorý na nich podnet pre výroky podal. Mazurek ho nazval obhajcom islamu.

 

Danko nemieni na poslancov ĽSNS reagovať. Šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková pre TASR uviedla, že predseda oceňuje, že poslanci ĽSNS prišli do pléna bez odznakov propagujúcich ich stranu. Ich vystúpenie však nepovažuje za ospravedlnenie a ďalšie kroky sú na mandátovo-imunitnom výbore parlamentu. Raši už potvrdil, že zvolá výbor a navrhne im najvyššie tisíceurové pokuty.

 

Tému oklieštenia výrokovej imunity načrtol už vlani koncom októbra práve Danko. V súvislosti s množiacimi sa extrémistickými prejavmi v parlamente sa neskôr stretol aj s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Po stretnutí informoval, že vedenie parlamentu reprezentované predstaviteľmi koalície chce riešiť prejavy extrémizmu a xenofóbie v pléne parlamentu.

 

Zúženie výrokovej poslaneckej imunity pripadalo vtedy do úvahy až ako posledná možnosť. Predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár už vtedy zdôrazňoval, že sloboda slova neznamená slobodu šírenia nenávisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies