Hrnčiar chce umožniť samosprávam odpísať daňové nedoplatky

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 13:13 • 2 min
Hrnčiar chce umožniť samosprávam odpísať daňové nedoplatky

BRATISLAVA - Odpísať nevymožiteľné daňové nedoplatky má samosprávam umožniť novela daňového poriadku, ktorú do parlamentu predložil nezaradený poslanec Andrej Hrnčiar. Návrh podľa martinského primátora zníži byrokraciu obciam a mestám a ušetrí im finančné prostriedky.

slovakia

left justify in out

Mestá a obce dnes podľa zákona majú vymáhať všetky nedoplatky, hoci častokrát vedia, že náklady na vymáhanie presahujú sumu nedoplatku, respektíve že od dotyčného peniaze nevymôžu. Hrnčiar argumentuje, že napríklad v Martine v ostatných rokoch výrazne narástli nedoplatky za likvidáciu komunálneho odpadu. Zvyčajne u neplatiacich podľa neho ide o sociálne slabšie skupiny, ktoré nedisponujú takmer žiadnym majetkom alebo bezdomovcov s trvalým pobytom v obci. Samosprávam potom pri záverečnom účte rastie suma nedobytných pohľadávok. 

Hrnčiar preto navrhuje, aby mestá a obce mohli rozhodnúť o zániku daňového nedoplatku v prípade, ak je nevymožiteľný alebo náklady na jeho vymáhanie presahujú sumu nedoplatku. Zneužívaniu novej kompetencie má zabrániť verejná kontrola. Zoznam neplatičov zverejnia samosprávy na úradnej tabuli i internetovej stránke 15 dní predtým, ako má vstúpiť do platnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies