Hriechy pre naše telo, ktorými si skracujeme život

NETKY.SK • 4 Január 2018, 16:54 • 2 min
Hriechy pre naše telo, ktorými si skracujeme život

BRATISLAVA - Máte pocit, že na vás zo všetkých strán číhajú výstražné upozornenia o tom, čo robiť a čo nie? Pravda je, že aj keď nám niektoré prídu otravné, bývajú často pravdivé. Neexistuje nič, čo by sme si nemohli výnimočne dopriať, otázkou je, do akej miery, pretože nič sa nemá preháňať. Pozrite sa na nasledujúce body a sami uvidíte, ako na tom ste práve vy.

slovakia

left justify in out

Veľa cukru škodí

 

Pri vyššej spotrebe cukor spôsobuje obezitu, a s ňou spojené ochorenia kĺbov, srdca a ciev. Málokto tiež vie, že sa telo so zvýšeným cukrom vyrovnáva tak, že spotrebováva vo väčšej miere vitamíny B, vlákninu a dôležité minerály - horčík, zinok a chróm. To vedie k oslabeniu celého organizmu. Ľudia, ktorí prehnane sladia a priam milujú sladkosti, sú často unavení, precitlivení a vyčerpaní. Rýchlo dodaná energia vo forme sladkosti na chvíľu dobije, efekt je však len krátkodobý. Cukor tiež znižuje imunitu, kazí zuby a spôsobuje gynekologické zápaly. Sladké prostredie je taktiež rajom pre baktérie.

 

Málo spánku 

 

V spánku regenerujete svoju fyzickú i psychickú silu. Pri snívaní odpočívate, získavate stratenú rovnováhu a nabíjate sa potrebnou energiou. Nedostatok spánku sa prejavuje rôzne, od predčasných vrások na tvári cez zhoršenie pamäte, zníženie pozornosti až po stratu životného elánu. Ponocovanie znižuje imunitu a zvyšuje chuť do jedla, takže priberáte na váhe. Najlepším lekárom aj dietológom je dostatočný a nerušený spánok!

 

Hýbte sa!

 

S nedostatkom pohybu úzko súvisí aj obezita, poruchy zaspávania, stres a ďalšie nezdravé faktory. Ak máte sedavé zamestnanie a šport nepatrí k vašim koníčkom, je naozaj na čase to zmeniť. Od obezity nie je ďaleko k najrôznejším vážnym ochoreniam - cukrovke, ochoreniam kĺbov, srdca, ciev atď. Nikdy nie je neskoro na zmenu. Uvidíte, že vám to prospeje po všetkých stránkach.

 

Fajčenie škodí zdraviu

 

Áno presne tak, ako sa spieva v známej pesničke "fajčenie škodí zdraviu", a netreba to snáď nikomu pripomínať. Nezáleží ani tak na množstvo cigariet, ktoré vyfajčíte (aj keď to hrá tiež svoju úlohu), ako skôr na tom, akú koncentráciu škodlivých látok vdychujete. Rozhoduje, ako hlboko, dlho a často sa dym drží v pľúcach. Obzvlášť nebezpečné je tiež fajčenie až k filtru. Tu platí pravidlo: čím bližšie k filtru, tým viac škodlivín do seba dostávate. To ovplyvňuje aj držanie cigarety, najnebezpečnejšie je, keď sa prstami stláča priestor medzi filtrom a tabakom, tým sa znižuje filtračná schopnosť cigarety.

 

Nevhodná obuv

 

Ženy, ktoré dávajú prednosť vysokým podpätkom a trávia na nich väčšinu dňa by mali zmeniť tento trend. Obľúbený módny doplnok ničí nožnú klenbu a stláča prsty na nohách. Podpätky môžu okrem bolestivých kŕčov spôsobovať bolesti kolien, panvy, chrbtice a chrbtových svalov. Medzi ideálnu obuv nepatria ani obľúbené balerínky, ktoré nemajú ortopedickú vložba ba naopak sú ploché.

 

Vyprážané, grilované a údené jedlá

 

Najškodlivejší spôsob tepelnej úpravy mäsa je grilovanie na ohni, kedy omastok kvapká na oheň a vznikajú látky zvané karcinogénne polyaromatické uhľovodíky, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Pri vyprážaní voľte správnej oleje a tuky, ktoré sú na to určené. Pri fritovaní by ste mali pravidelne meniť olej, nepoužívať jednu náplň viac ako sedemkrát. Najzdravšími variantmi tepelnej úpravy sú varenie, dusenie a pečenie. Údené jedlá zvyšujú celkový cholesterol, ohrozujú srdce a cievy, spôsobujú nadváhu. Údeniny okrem tukov obsahujú tiež vysoké percento konzervačných látok a soli, čo vedie k zadržiavaniu vody v tele a zvyšovaniu krvného tlaku.

 

Pijete málo vody a preháňate to s alkoholom?

 

Do pitného režimu sa započítava všetko, čo vypijete, okrem kávy a alkoholu, to sú tekutiny, ktoré nás naopak dehydrujú. Denne by sme mali vypiť aspoň dva litre, najvhodnejšími nápojmi sú čistá voda a bylinkové čaje. Dehydratácia sa prejavuje únavou, bolesťami hlavy, nervozitou, zápchou a suchými sliznicami. Na smäd nečakajte, pite stále po dúškoch počas celého dňa.

 

 

Chcete schudnúť teraz a hneď! 

 

Existuje veľa stravovacích zlozvykov, či už to sú drastické diéty, celodenné hladovanie alebo večerné orgie pred chladničkou. Telo a metabolizmus najlepšie fungujú, keď sa nemusia báť o pravidelný prísun potravy. V opačnom prípade nastavia núdzový režim, ktorého výsledkom je, že človek síce chudne, ale nestráca tuky, ale vodu a nevyhnutnú svalovú hmotu. V okamihu, keď zasa hladujúci začne znovu normálne jesť, telo si hladovanie pamätá a nekompromisne začne ukladať tuky na horšie časy.

 

Stres 

 

Ak sa stres hromadí, ničí vám zdravie. Je jednou z najčastejších príčin, prečo bývate chorí. Nie nadarmo sa hovorí všetko je v hlave. V prvom rade znižuje imunitu a v negatívnom slova zmysle sa pohráva aj s kardiovaskulárnym systémom. Po určitej dobe sa rúti ako lavína a spúšťa ďalšie zdravotné ťažkosti. Vo chvíli, keď sa cítite byť na dne fyzicky i psychicky, telo uvoľňuje hormóny, aby vám pomohlo náročnú situáciu zvládnuť. Ak sú stresové situácie na dennom poriadku, môžu spôsobovať depresie, vysoký tlak, srdcové ťažkosti, chronické bolesti chrbta, podráždenosť, úzkostné poruchy a problémy so spánkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies