Hreha: Vrátili sme sa s cenami za vodu o desať rokov späť

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 12:28 • 2 min
Hreha: Vrátili sme sa s cenami za vodu o desať rokov späť

KOŠICE – Cena za vodu v tomto roku ostáva na rovnakej úrovni ako minulý rok. Oznámila to dnes Východoslovenská vodárenská spoločnosť. Jej generálny riaditeľ Stanislav Hreha tvrdí, že nezavedením dvojzložkovej ceny, o ktorú žiadali, sa vrátili s cenami o desať rokov späť.

slovakia

left justify in out

"Cena na rok 2017 ostáva na úrovni roku 2016, teda ani nezdražujeme, ani neznižujeme cenu. Bude rovnaká ako v roku 2016, to znamená 1,572 eura za kubický meter," uviedol pre TASR Hreha.

 

Odvedenie a čistenie jedného metra kubického odpadovej vody bude stáť 1,080 eura a distribúcia pitnej vody po hlavný vodomer, ak sú rozvody majetkom obce, 0,949 eura.

 

Podľa Hrehu, všetky vodárenské spoločnosti na Slovensku chcú dvojzložkovú cenu, ktorá je podľa jeho slov spravodlivejšia. "Dvojzložková cena je pre nás dôležitá, aby sme odbúrali riadne platiacim odberateľom platiť aj za tých, ktorí vodu neodoberajú, ale prípojku majú," tvrdí.

 

Každý vodomer, ktorý je pripojený do siete, znamená podľa Hrehu pre vodárne zo zákona zabezpečenie kvalitnej pitnej vody v požadovanom tlaku a v požadovanej kvalite. "Keď nám tu vodu odberateľ neodoberá, to znamená, že my zabezpečujeme napriek tomu túto kvalitu, pod tým istým tlakom do prípojky, ktorá je s nulovým odberom a tak tam máme absolútnu stratu. Nie je možné, aby ľudia, ktorí odoberajú, platili vodné aj za tých, ktorí nemajú odber. Keď nechce mať odber, tak nech zaplatí poplatok, alebo nech sa odpojí," zdôraznil.

 

Tvrdí, že na dvojzložkovej cene vodárenské spoločnosti pracovali desať rokov. Hreha si myslí, že keď sa to dobre vysvetlí, tak to prejde. V roku 2017 bude platiť súčasná cena. "Potom to záleží od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a politickej vôle," skonštatoval.

 

V prípade, ak zákazník odoberie väčší objem vody, sa poplatok, ktorý chcú zaviesť, podľa jeho slov stratí. "Pri odbere 33 kubických metrov už nezaplatí 15 eur fixný poplatok, ale je to možno len osem eur. Podľa odberu sa znižuje tá fixná zložka," tvrdí Hreha.

 

Ako príklad uviedol bytové domy, ktoré majú väčšie vodomery než rodinné domy. "Pri odbere 3600 kubíkov, ktoré taký činžiak určite odoberie, by vyšlo, že by platili menej," dodal generálny riaditeľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona