Hrebienok bude aj tento rok miestom Tatranského ľadového dómu

NETKY.SK • 19 November 2014, 10:35 • 2 min
Hrebienok bude aj tento rok miestom Tatranského ľadového dómu

VYSOKÉ TATRY - Už o mesiac, 18. decembra, sa vysokotatranský Hrebienok opäť premení na kráľovstvo ľadu.

slovakia

left justify in out

Úspešný Tatranský ľadový dóm totiž čaká druhé dejstvo. Tatranci stavajú na istotu a jeho autorom bude opäť plzenský sochár František Bálek, ktorý jeho úspech odštartoval vlastnou netradičnou svadbou. 
      

„Ľad na stavbu dómu bude tento raz z Belgicka a novinkou sú aj farebné vitráže, ktoré ľadovú baziliku zatraktívnia. Vytvorí ich Viktor Frešo, známy slovenský umelec, fotograf, maliar, sochár a hudobník,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
      

Na stavbu dómu použijú sochári 280 ľadových blokov. Minulú sezónu vydržal stáť 82 dní a stal sa podľa Maťašovskej hitom zimy v Tatrách. Tento rok bude chrám ešte väčší a krajší. „Náš plán je začať s výstavbou začiatkom decembra. Veríme, že počasie konečne nadobudne zimný charakter. Pán Bálek sa u nás síce druhýkrát nehodlá oženiť, ale nič mu nebráni v tom, aby dóm vystaval s kolegami sochármi pre prípadných záujemcov o sobáš,“ konštatovala Maťašovská. 
      

Po poľskom ľade sochári vyskúšajú teraz ľad z Belgicka, ktorý by mal byť ešte odolnejší. Zrealizované bude aj špeciálne zastrešenie, ktoré bude chrániť dóm pred rozmarmi počasia. Ľadový chrám bude návštevníkom prístupný zadarmo a otvorený denne minimálne do marca 2015. „Tatranský ľadový dóm sa stal minulú zimnú sezónu miestom rôznych koncertov, svadieb, či návštev. Aj vďaka nemu sa Tatry zviditeľnili doma na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku, Ukrajine i na Pobaltí. Zaujímavý ľadový zážitok malo vďaka nemu viac ako 100.000 návštevníkov,“ zdôraznila Maťašovská. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies