Hrdinstvo či zločin? Lekárovi bolo ľúto zahodiť vakcíny, tak ich aplikoval a teraz ho súdia

NETKY.SK • 11 Február 2021, 12:50 • 2 min
Hrdinstvo či zločin? Lekárovi bolo ľúto zahodiť vakcíny, tak ich aplikoval a teraz ho súdia

Lekár nechcel plytvať vakcínami, zaočkoval teda ľudí mimo zoznamu. Dostal za to výpoveď a čelí obvineniu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jeden houstonský lekár sa rozhodol zachrániť desať dávok vakcíny Covid-19 kým vyprší ich „záručná“ lehota. Zostávalo mu niekoľko posledných hodínLekár Hasan Gokal sa rozhodol vakcínu podať niekoľkým ľuďom vrátane jeho manželky, aby ich zvyšných 10 dávok nemusel zahodiť.

 

Následne sa dočkal podľa jeho slov poníženia a najhoršieho okamihu v živote a teraz musí čeliť škandálu ohľadom podávania vakcín. O tomto zaujímavom príbehu písal denník New York Times.

 

img

 

Strach o manželku

 

Keď pandémia zasiahla začiatkom roku 2020 krajinu, žil skoro mesiac v hoteli aby nenakazil svoju manželku, ktorá má pľúcnu chorobu sarkoidózu.  "Bol som vydesený, že idem domov a privediem Covid k svojej žene," povedal lekár. Uviedol, že oddelenie verejného zdravotníctva v okrese Harris ho našťastie prijalo v apríli, aby sa stal medicínskym riaditeľom pre tím Covid-response. Táto práca bola menej platená ale mohol tak viac chrániť manželku, než keď pracoval na pohotovosti. 

 

Ako to celé bolo?

 

Bol odhodlaný nepremárniť ani jednu dávku vakcíny. Keď ku koncu očkovacieho dňa videl, že zostalo ešte asi 10 dávok vakcíny a nechcel plytvať, tak najskôr požiadal asi 20 pracovníkov, ktorí buď odmietli, alebo už boli očkovaní. 

 

 

Vakcínam mala o 6 hodín skončiť doba „platnosti“ či využitia, tak sa texaský lekár rozhodol nájsť 10 osôb, ktorým by vpichol tieto vakcíny, aby nevyšli na zmar. Lekár zohnal ľudí, ktorí mali o vakcínu záujem a navigoval ich do jeho domu mimo Houstonu.

 

Zatelefonoval ľuďom zo svojho telefónneho zoznamu a opýtal sa ich či nemajú starších príbuzných alebo susedov, ktorí by chceli očkovanie. Zaočkoval teda 10 ľudí a nasledujúce ráno podľa neho predložil papiere ľudí, ktorých zaočkoval, vrátane jeho manželky. 

 

Uviedol, že zavolal úradníkovi pre verejné zdravie v okrese Harris zodpovedného za operácie, aby oznámil svoje plány na nájdenie 10 ľudí, ktorí by dostali zvyšné dávky a vraj mu na to odpovedali slovom dobre. Usúdil teda, že ak nebudú zvyšné vakcíny podané, bude to plytvanie. 

 

Následky jeho počínania

 

Za svoje činy bol doktor Gokal prepustený z vládnej funkcie a potom bol obvinený z krádeže 10 dávok vakcíny v celkovej hodnote 135 dolárov.  "Bol to môj svet, ktorý sa zrútil. Akoby sa na mňa všetko zrútilo," povedal doktor pre New York Times. Gokal pomoci druhým obetoval takmer celý život a pomáha i keď ho prepustili z práce a to tak, že trávi čas dobrovoľníctvom na neziskovej zdravotníckej klinike pre nepoistených.

 

img

 

Obžaloba tvrdí, že Dr. Gokal ukradol vakcíny a nerešpektoval protokoly. Zneužil vraj svoju pozíciu, aby umiestnil svojich priateľov a rodinu do radu pred ľuďmi, ktorí prešli zákonným procesom. 

 

Doktor Gokal však uviedol, že nikto z kancelárie okresného prokurátora ho nikdy nekontaktoval, aby si vypočul jeho verziu. O niekoľko dní neskôr, sudca trestného súdu, Franklin Bynum, prípad zamietol ako neopodstatnený. Prokurátori vykresľujú lekára ako chladného oportunistu, jeho právnik tvrdí, že konal zodpovedne, dokonca hrdinsky.

 

Sú aj ľudia, ktorí za ním stoja

 

Lekárska asociácia v Texase aj lekárska spoločnosť v okrese Harris nedávno vydali vyhlásenie o podpore pre lekárov, ako je Dr. Gokal, ktorí sa usilovne snažia „vyhnúť sa plytvaniu vakcínou v prepichnutej injekčnej liekovke“.  "Je ťažké pochopiť akékoľvek odôvodnenie obvinenia ktoréhokoľvek dobre mieneného lekára v tejto situácii z trestného činu," uvádza sa vo vyhlásení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies