Hrdinovia! Šiesti správcovia parku Virunga zomreli počas toho, ako chránili zvieratá žijúce v ňom

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 07:57 • 2 min
Hrdinovia! Šiesti správcovia parku Virunga zomreli počas toho, ako chránili zvieratá žijúce v ňom

KINSHASA - Päť správcov a jeden vodič zahynuli pri útoku neznámych páchateľov v národnom parku Virunga v Konžskej demokratickej republike (KDR). Šiesty strážca pri prepade utrpel zranenia.

slovakia

left justify in out

K incidentu došlo v pondelok, informuje agentúra AP. Z útoku je podozrivá ozbrojená povstalecká skupina, ktorá pôsobí v národnom parku a jeho okolí. Park Virunga, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO, je domovom zhruba štvrtiny zostávajúcich horských goríl žijúcich vo voľnej prírode a zároveň jedným z najpestrejších biotopov Afriky.

 

Horské gorily a ďalšie zvieratá sú často terčom pytliakov a ozbrojených skupín. Podľa ľudskoprávnych organizácií ťažbu lesa v oblasti ovládajú tamojšie protivládne skupiny. Od roku 1996 bolo zavraždených vyše 130 strážcov tohto národného parku. Východ KDR je zväčša bezprávny a sužovaný konfliktom medzi vládou a rôznymi povstalcami.

 

Národný park Virunga je domovom posledných 880 horských goríl, ako aj levov, slonov a hrochov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies