Hrašnovej kouč Párička: EP bude skúška, hlavné je leto

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 10:02 • 2 min
Hrašnovej kouč Párička: EP bude skúška, hlavné je leto

BRATISLAVA - Kladivárka Martina Hrašnová sa po viac ako šiestich mesiacoch znova objaví v súťažnom kruhu. Naposledy hádzala vlani 29. augusta v Nových Zámkoch na slovenskom šampionáte družstiev. Zvíťazila výkonom 66,09 m.

slovakia

left justify in out

V nedeľu 16. marca sa úradujúca vicemajsterka Európy z Helsínk predstaví na 14. ročníku zimného Európskeho pohára vo vrhoch v portugalskej Leirii. Na tomto podujatí štartovala naposledy v roku 2002 v Pule. Vtedy vekom ešte juniorka skončil medzi seniorkami desiata. 


"Viac-menej to bude len skúška, pre Martinu je kľúčové leto a ME v Zürichu, kde by to malo už lietať tak, ako si predstavujeme. Teraz neviem, čo presne od nej očakávať. Môžem povedať len toľko, že príprava je rozbehnutá dobre, ale kým sa dostane do ozajstnej formy, ešte chvíľu to potrvá," vraví Hrašnovej tréner Jozef Paríčka, s ktorým spolupracuje od konca olympijskej sezóny 2012. 

 

Tridsaťročná kladivárka banskobystrickej Dukly hádzala na tréningoch najmä ťažším, päťkilovým kladivom. Lietalo do vzdialenosti okolo 62 metrov. 

"Štvorkilovým by to malo byť o 6 až 8 metrov viac, takže jej aktuálna forma je odhadom na úrovni 68 - 70 metrov," odhaduje Hrašnovej kouč. "Martina je silná, rýchla, nechýba jej dynamika, ale ešte poriadne necíti kladivo. V Leirii bude hádzať takmer z plnej prípravy. Fyzicky je dobre pripravená, ale technicky sa zatiaľ trápi. Nie je vyhádzaná. Ak sa jej podarí zvládnuť hody technicky, môže prekvapiť aj dlhšími hodmi, no už som spomenul, že realita je teraz niekde medzi 68 až 70 metrami." 

 

Do kladivárskeho kruhu sa Hrašnová dostala až v januári, dovtedy sa venovala kondično-silovej príprave. "Máme za sebou najmä hrubú časť prípravy, z nej chceme postupne ťažiť - predovšetkým v lete na majstrovstvách Európy," dodáva Párička. 

 

Štart na zimnom vrhačskom EP si slovenská rekordérka zvolila preto, aby si trochu spestrila dlhé tréningové obdobie, keď tentoraz vynechala aj decembrovú Silvestrovskú cenu v hode bremenom v Trnave. 

 

"S ponukou štartu v Leirii ju oslovil šéftréner vrhov Pavol Pankúch a ona spontánne povedala - áno," vraví Hrašnovej tréner a na margo doterajšej prípravy dodáva: "Mám pocit, že sa vracia do starých koľají. Zlepšila sa v rýchlostných a odrazových parametroch. Musím zaklopať, poslúcha ju aj zdravie. Ak sa aj čosi drobné vyskytne, hneď to rieši s fyzioterapeutmi. Chodí pravidelne aj na dýchacie cvičenia, ktoré jej môžu pomôcť pri zlepšovaní techniky cez brušné svalstvo. V príprave do toho dáva maximum." 


Na zimnom EP v Leirii sa predstaví predbežne 25 kladivárok, z popredných pretekárok sú prihlásené Talianka Salisová, Nemka Klaasová, Ruska Bespalovová, Fiodorowová z Poľska a Maďarka Orbánová. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies