Hraško volá po možnosti voliť zo zahraničia elektronicky

NETKY.SK • 6 September 2013, 14:23 • 2 min
Hraško volá po možnosti voliť zo zahraničia elektronicky

BRATISLAVA - Občania SR žijúci v zahraničí by mali mať možnosť zúčastniť sa volieb na Slovensku elektronickou formou. Požaduje to poslanec NR SR za OĽaNO Igor Hraško, ktorému takáto úprava v navrhovaných volebných zákonoch chýba.

slovakia

left justify in out

Ako vyhlásil na záver štvrtého rokovacieho dňa 23. schôdze parlamentu, elektronická forma by bola voličom prístupnejšia ako poštová služba. "V súčasnosti sa dá zo zahraničia voliť len poštou, aj to len pri voľbách do NR SR. "Z 200.000 Slovákov žijúcich v zahraničí preto naposledy volilo len 10.000," upozornil poslanec. Preto by chcel, aby bolo umožnené voliť elektronicky, ako je to napr. v Estónsku. Hraško zároveň navrhuje, aby sa takouto formou dal voliť aj prezident a europoslanci a zúčastniť sa celonárodného referenda či ľudového hlasovania o odvolaní hlavy štátu.

Ak by elektronické voľby neprešli, navrhuje, aby v prípade voľby poštou poštovné hradil štát. "Prečo by mal mať občan SR, ktorý žije v zahraničí, náklady spojené so svojim volebným právom?" pýtal sa.

Diskusia o volebných zákonoch bude pokračovať v utorok 10. septembra. Na rad sa dostane aj druhý z dvojice návrhov ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý upravuje pravidlá volebných kampaní. Ak by prešiel v navrhovanej podobe, politické strany budú môcť na kampaň pred parlamentnými voľbami minúť najviac tri milióny eur. Prezidentský kandidát bude mať limit nižší. Pre obidve kolá volieb si bude musieť vystačiť so sumou najviac 500.000 eur. Podobné obmedzenia na výdavky majú platiť aj pre nezávislých kandidátov na predsedov krajov, primátorov či starostov. Ak tieto limity strany či kandidáti prekročia, dostanú pokutu vo výške tisícov eur.

V utorok ráno však začnú poslanci diskusiou o Správe o stave a vývoji finančného trhu za rok 2012, ktorú prednesie guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies