Hraško navrhuje zverejňovať zoznamy neplatičov fondu opráv

NETKY.SK • 5 November 2013, 14:40 • 2 min
Hraško navrhuje zverejňovať zoznamy neplatičov fondu opráv

BRATISLAVA - Zverejňovať neplatičov fondu prevádzky, údržby a opráv navrhol v novele Občianskeho zákonníka poslanec za OĽaNO Igor Hraško.

slovakia

left justify in out

Spoločenstvá a správcovia bytov by po novom mali povinnosť vypracovať každoročne v júli po vyhotovení vyúčtovania za predchádzajúci rok zoznam neplatičov do fondu prevádzky, údržby a opráv. Ľudí, ktorí majú podlžnosti, by v zoznamoch s menom, priezviskom a dlžnou sumou zverejnili "spôsobom v dome obvyklým" od 1. augusta do 31. mája ďalšieho kalendárneho roka. Zoznamy by sa mesačne aktualizovali, vlastníci, ktorí by dlhy vyrovnali, budú zo zoznamov vymazaní.

"Účelom navrhovaného doplnenia je preventívna funkcia, zvýšenie odvádzania preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v dome a urýchlenie úhrady nedoplatkov vo fonde prevádzky, údržby a opráv neplatičmi. V dôsledku navrhovaných ustanovení by sa dosiahlo aj účinnejšie hospodárenie s prostriedkami vo fonde prevádzky, údržby a opráv," argumentuje Hraško. 

Poslanec obyčajných ľudí chce novelou zároveň priniesť opatrenia pre vyššiu ochranu vlastníkov bytov a pre zlepšenie susedských vzťahov. Navrhuje preto zakotviť do Občianskeho zákonníka povinnosť vlastníka veci zdržať sa sústavného obťažovania iného, ako aj sústavného narušovania pokojného bývania iného vrátane narušovania takéhoto pokojného bývania iného nad mieru primeranú pomerom. "Doplnenie je snahou riešiť prípady mnohých občanov, ktorí sú sústavne a dlhodobo vystavení hluku, pachu, prachu a iným negatívnym faktorom ovplyvňujúcim ich život. Napriek využitiu viacerých právnych prostriedkov na obranu svojich práv (napr. žalôb a petícií) sa takýmto občanom nepodarilo uspieť, a to z dôvodu nedostatočnej úpravy Občianskeho zákonníka," vysvetlil Hraško. 

Rovnako navrhuje právo prenajímateľa bytu požadovať, aby v byte žil len taký počet osôb, ktorý je primeraný veľkosti bytu a nebráni tomu, aby všetky osoby mohli riadne užívať byt a žiť v hygienicky vyhovujúcich podmienkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies