Hraško: Korupciu sa nám vykynožiť nepodarí, ale chceme ju znížiť

NETKY.SK • 5 Február 2015, 09:46 • 2 min
Hraško: Korupciu sa nám vykynožiť nepodarí, ale chceme ju znížiť

BRATISLAVA - Korupciu sa nám vykynožiť nepodarí, ľudia si vždy nájdu cestičky. Ale chcem to u nás znížiť na čo najnižšiu mieru. V úvode siedmeho rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady SR to povedal Igor Hraško z OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Reční k novele trestného zákona, ktorým chcú obyčajní dosiahnuť, aby tajné nahratie a zverejnenie nahrávok z dôverných rozhovorov nebolo trestané, pokiaľ to odhaľuje trestný čin, napríklad korupciu. Dosiahnuť to mienia novelizáciou trestného zákona. Líder OĽaNO Igor Matovič nahral súkromný rozhovor s Radoslavom Procházkom zo Siete. Hovorí sa v ňom o platení faktúr bez dokladu.
      

Obyčajní navrhujú novelu pre to, že existuje podľa nich kontroverzná skutková podstata trestného činu dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy. Úskalia tohto trestného činu sa podľa OĽaNO ukázali pri snahe trestne stíhať režisérku Zuzanu Piussi v súvislosti s jej dokumentárnym filmom Nemoc tretej moci.
      

Podobne to je podľa OĽaNO aj pri nemožnosti zverejniť nahrávku s Radoslavom Procházkom. Tá podľa obyčajných usvedčuje Procházku z protiprávneho konania v súvislosti s financovaním jeho prezidentskej kampane. OĽaNO poukazuje aj na utajené nahrávky z káuz Gorila a Sasanka, ktoré sa objavili na verejnosti. Obyčajní poukazujú, že vo všetkých prípadoch mali nahrávky napomáhať odhaleniu korupčného konania, hoci vznikli rôznymi spôsobmi, prípadne unikli na verejnosť "nedopatrením".
      

Matovičovo hnutie chce, aby nebol trestne stíhaný ten, kto zhotoví nahrávku a zverejní ju s cieľom prekaziť pripravovaný či páchaný trestný čin alebo s cieľom oznámiť spáchaný trestný čin. Rovnako by nemal byť podľa návrhu trestne stíhaný ten, kto nahrá a zverejní nahrávku verejného činiteľa. "Pričom sa vyhotovený záznam alebo jeho časť musí týkať ohrozovania alebo poškodzovania verejného záujmu zo strany tohto verejného činiteľa," píše sa v návrhu novely zákona.
      

Popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Richarda Vašečku (OĽaNO), ktorého zaujíma, či sa premiér v sobotu (7.2.) zúčastní na referende a ako bude hlasovať o jednotlivých otázkach. Peter Náhlik (Smer-SD) chce zase vedieť, akým spôsobom môže vláda ochrániť investície sporiteľov v dôchodkových správcovských spoločnostiach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies