Hraško chce, aby o byty neprichádzali dlžníci do 10-tisíc eur

NETKY.SK • 4 Február 2015, 19:33 • 2 min
Hraško chce, aby o byty neprichádzali dlžníci do 10-tisíc eur

BRATISLAVA - Dlžníci by o byt, respektíve nehnuteľnosť, mali podľa poslanca Národnej rady SR za OĽaNO Igora Hraška prichádzať až vtedy, ak ich peňažná pohľadávka dosahuje výšku minimálne 10 000 eur.

slovakia

left justify in out

"Suma 10 000 eur predstavuje v závislosti od jednotlivých krajov Slovenskej republiky štvrtinu až tretinu ceny bytu s rozlohou 50 metrov štvorcových," vysvetlil Hraško v závere šiesteho dňa 46. schôdze parlamentu pri uvádzaní svojej novely zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti. Dnes môže prísť o nehnuteľnosť dlžník v prípade, ak dlhuje viac ako 2 000 eur. "Nízko stanovená minimálna výška peňažnej pohľadávky neraz spôsobuje značný nepomer medzi vymáhanou sumou a hodnotou nehnuteľnosti," argumentoval Hraško. 

 

Navýšenie minimálnej výšky pohľadávky umožňujúcej výkon exekúcie formou predaja nehnuteľnosti, v ktorej povinný býva, poskytne podľa poslanca dlžníkovi nevyhnutnú mieru ochrany. Exekvovaním nehnuteľnosti sa podľa Hraška v drvivej väčšine prípadov stáva z dlžníka bezdomovec. "V takom prípade sa problém veriteľa stáva problémom celej spoločnosti. Nehovoriac o tom, že akonáhle sa osoba stane bezdomovcom, akýkoľvek ďalší výkon exekúcie je prakticky nemožný," dodal. 

 

Podstatou problému je podľa Hraška to, že napriek existencii rôznych spôsobov výkonu exekúcie sa v praxi stále objavujú prípady, keď povinný príde o svoje obydlie pre exekvovanú pohľadávku, ktorá je v porovnaní s hodnotou jeho obydlia často v nepomerne nižšej výške.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies