Hranice SR budú pod kontrolou aj mimo hraničných priechodov

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 19:37 • 2 min
Hranice SR budú pod kontrolou aj mimo hraničných priechodov

BRATISLAVA - Kontrola na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky s Rakúskom, Maďarskom, Českou republikou a Poľskom sa obnovuje v období od 8. do 17. apríla. Uvádza sa to v návrhu rezortu vnútra, ktorý dnes odobrila vláda.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vybrané priechody

Vnútorné hranice SR sa podľa návrhu môžu počas trvania dočasného obnovenia kontrol prekračovať iba na vybraných hraničných priechodoch.

 

Kontroly 
"V súčasnosti sa z dôvodu šírenia koronavírusu uplatňujú policajno-zdravotné kontroly na hraničných priechodoch na vnútorných hraniciach SR. Týmto však nie je možné zabezpečiť účinné opatrenia na miestach mimo týchto hraničných priechodov na tzv. ´zelenej hranici´, ktorá môže byť aj naďalej voľne prekračovaná," uvádza v dôvodovej správe ministerstvo vnútra.

 

img

 

Kódex schengenských hraníc
Dočasným obnovením kontrol na vnútorných hraniciach SR sa podľa rezortu vnútra sprísnia podmienky ich prekračovania, čoho cieľom by mala byť eliminácia alebo aspoň výrazné obmedzenie šírenia ochorenia Covid-19. "Dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach SR v súlade s článkom 28 Kódexu schengenských hraníc je možné najviac na 10 dní, pričom ho možno predĺžiť o ďalších 20, a to aj opakovane," konštatuje ministerstvo vnútra. Opatrenie má nadobudnúť účinnosť v stredu 8. apríla.

 

img

 

Otvorené hraničné priechody 
Hranice SR bude podľa nariadenia možné prekročiť na priechodoch Bratislava – Jarovce – Kittsee (diaľnica), Bratislava – Jarovce - Kittsee (stará cesta), Bratislava – Petržalka – Berg a Moravský Svätý Ján - Hohenau s Rakúskom. Na priechodoch Trstená – Chyžné a Vyšný Komárnik - Barwinek bude možné prekročiť hranice s Poľskom a priechodmi Svrčinovec – Mosty u Jablunkova, Makov – Bílá-Bumbálka, Horné Srnie – Brumov-Bylnice, Drietoma – Starý Hrozenkov, Moravské Lieskové – Strání, Lysá pod Makytou – Střelná, Vrbovce – Velká nad Veličkou, Brodské – Břeclav (diaľnica), Holíč – Hodonín a Skalica – Sudoměřice (nová cesta) s ČR.

 

img

 

Možné prekročenie hranice s Maďarskom 
Hranice s Maďarskom sa budú dať prekročiť na priechodoch Bratislava Čunovo – Rajka (diaľnica), Medveďov – Vámosszabadi, Komárno – Komárom, Štúrovo – Esztergom, Šahy – Parassapuszta, Slovenské Ďarmoty – Balassagyarmat, Šiatorská Bukovinka – Salgótarján, Kráľ – Bánréve, Milhosť – Tornyosnémeti (cesta I/17), Milhosť – Tornyosnémeti cesta (cesta R4) a Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely (cestný priechod).

 

Letiská

K vstupu na územie SR môžu slúžiť aj letiská v Bratislave, Košiciach, Poprade, Sliači, Žiline, Piešťanoch, Prievidzi, Nitre a v Jasnej.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona