Hranice extrémizmu sa posúvajú najmä u detí

NETKY.SK • 12 Október 2016, 12:28 • 2 min
Hranice extrémizmu sa posúvajú najmä u detí

BRATISLAVA – Myšlienka, ktorá by možno pred 30 rokmi extrémistická bola, je v realite dnešných dní vnímaná inak. Svet sa zmenil. Na dnešnej tlačovej besede s názvom Extrémizmus medzi mladými ľuďmi to povedal výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) Marian Mesároš.

slovakia

left justify in out

Stredisko vyškolilo za tento rok takmer tisíc detí zo základných a stredných škôl, ale aj policajtov a jednotlivcov, ktorí mali o školenie v oblasti ľudských práv a extrémizmu záujem. Stredisko zorganizovalo doteraz 96 školení a do konca roka ich pripraví ešte ďalších 29, jedenásť z nich venujú konkrétne téme extrémizmu.

 

Stredisko ponúka školenie detí každého pol roka, v januári a v auguste, pričom školenie trvá dve až tri vyučovacie hodiny. Cieľovou skupinou strediska boli v tomto roku predovšetkým deti zo stredných škôl v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Hlavnou témou školení pre rok 2016 bol extrémizmus a jeho prejavy. Dôvodom je to, že mnoho učiteľov pozoruje už dlhší čas na svojich žiakoch zmenu – ich správanie voči Rómom, utečencom, LGBTI, moslimom, osobám židovského či dokonca kresťanského vierovyznania je radikálnejšie, extrémistické.

 

Jedným z dôvodov radikalizácie detí sú podľa Mesároša aj elektronické médiá, ktoré sa stali súčasťou každodenného života detí. "Elektronické médium je vždy dobré len natoľko, nakoľko sú informácie v ňom pravdivé,“ povedal Mesároš s tým, že deti si to len ťažko overia. Slováci sú podľa neho v mnohých smeroch nesčítaní a nevediac prečo vlastne, boja sa iných kultúr a národov, preto sa prikláňajú k radikálnym názorom. "Ľudia si udržiavajú v sebe veľké množstvo predsudkov, ktoré sú namierené voči inej skupine ako pochádzajú oni,“ povedal lektor strediska pre ľudské práva Tomáš Földes s tým, že mnohé z predsudkov sú prvoplánové a nepochádzajú z hláv samotných ľudí. Predovšetkým sú to krajne pravicové názory.

 

Najmä mladí ľudia podľa neho nevedia, čo je extrémizmus, preto im treba fakty ozrejmiť aj zo širšieho uhla pohľadu. Témami školení pre deti sú preto aj príčiny a dôsledky druhej svetovej vojny, holokaust, rasizmus, rodová rovnosť, diskriminácia či ľudské práva.

 

"Dôvodov diskriminácie, dôvodov, prečo niekoho nenávidieť, je veľmi veľa, každému sa však môže stať, že spadne do tejto minoritnej skupiny a prestane byť pre niekoho rovnako dôležitý. Dostane sa do druhej kategórie,“ uviedol Földes. "Pohľad plný intolerancie na ľudí, ktorí sa niečím odlišujú, nie je správny,“ dodal na záver Földes a vystihol tak podstatu práce celého strediska pre ľudské práva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona