Hranica smrti sa posunula! Mozog funguje nejaký čas aj po zástave srdca

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 17:46 • 2 min
Hranica smrti sa posunula! Mozog funguje nejaký čas aj po zástave srdca

Vedci v oblasti neurológie zistili prekvapivé informácie o tom, čo sa stane s ľudským mozgom krátko po smrti. Informovali o tom viaceré zahraničné média odvolávajúc sa na žurnál Annals of Neurology.

slovakia

left justify in out

V novej štúdii skúmali deväť pacientov v kritickom stave, ktorí nemali byť resuscitovaní. Po ich smrti okamžite analyzovali elektrické signály v mozgu, čím chceli odhaliť nové informácie o chronológii umierania.

 

Ukázalo sa, že aj po tom, ako srdce prestane biť a zastaví čerpanie krvi a kyslíka, mozgové bunky a neuróny ešte fungujú niekoľko minút . Inak povedané, po zlyhaní všetkých orgánov vrátane srdca v mozgu prebieha posledná vlna elektrickej aktivity, ktorá sa nazýva "spreading depression", teda šíriace sa utlmenie nervových buniek. Až potom sa mozog úplne vypne a nastane definitívna smrť.  

 

Štúdie týmto naznačujú, že činnosť mozgu je možné obnoviť 3 až 5 minúť po tom, ako srdce prestane biť.

 

Vedecká obec sa teraz zaoberá otázkou, kedy teda v skutočnosti nastáva smrť. Nové zistenia môžu byť významné pri určovaní toho, ako dlho je možné resuscitovať pred tým, než je mozog nenávratne poškodený.

 

Vďaka novým zisteniam môžu medici a vedci tiež vyvíjať liečebné stratégie pri zástave srdca a mozgovej príhode. Zároveň sa otvára aj diskusia o darcovstve orgánov po kardiocirkulačnej smrti, kedy sa smrť vyhlasuje od dvoch do 10 minút po ukončení obehovej funkcie, píše Annals of Neurology,



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies