Hranica príjmu pre zvýhodnenú hypotéku sa od apríla zníži

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 15:56 • 2 min
Hranica príjmu pre zvýhodnenú hypotéku sa od apríla zníži

BRATISLAVA - Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od júla zníži takmer o 116 eur.

slovakia

left justify in out

Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorých priemerný mesačný zárobok za predchádzajúci rok bude 1 127,1 eura v hrubom. V súčasnosti je ešte platná hranica 1 242,8 eura. “Ak plánujú mladí ľudia vlastné bývanie, mali by tak urobiť čo najskôr, ideálne do 30. júna. Po tomto dátume bude pre nich hypotéka o niečo menej dostupná,” uviedol hlavný ekonóm VÚB Zdenko Štefanides.


Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Príjmová hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %.


Pri manželoch, resp. partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice, teda od 1. júla tohto roku 2 254,2 eura. Suma sa však porovnáva voči ich spoločnému priemernému príjmu.

Jednou z výhod spočítavania príjmov podľa VÚB je, že ak partneri žiadajú o hypotéku spoločne a jeden z nich nemá príjem, priemerná mzda toho druhého za predchádzajúci rok môže dosahovať 2 254,2 eura.

 

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. “Pri maximálnej, 50-tisícovej hypotéke so splatnosťou na 30 rokov, sa dá vďaka zvýhodneniu usporiť mesačne aj viac ako 38 eur, čo za päť rokov trvania zvýhodnenia predstavuje sumu prevyšujúcu 2 296 eur,” povedala vedúca úverových produktov vo VÚB Angelika Farkašová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona