Hranica pre priznanie príjmu z brigád mierne stúpla

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 15:43 • 2 min
Hranica pre priznanie príjmu z brigád mierne stúpla

BRATISLAVA - Hranica zárobku z brigád, pri ktorej bude musieť študent budúci rok podať daňové priznanie, sa mierne zvýšila.

slovakia

left justify in out

Ako informuje finančná správa, pre rok 2014 je táto hranica vo výške 1 901,67 eura, čo je približne o 30 eur vyššia suma ako vlani. Ak študent teda počas roka zarobí na brigádach viac, vznikne mu povinnosť podať daňové priznanie z týchto príjmov na Slovensku.

 

Pri príjmoch zo zamestnania alebo z podnikania, resp. z inej samostatnej zárobkovej činnosti si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 3 803,33 eura. Tú si odpočíta v plnej výške od základu dane z dosiahnutých príjmov, ak tento základ dane za rok 2014 nepresiahne sumu 19 809 eur. "V prípade, ak študent v roku 2014 dosiahne príjmy len na Slovensku, ktoré neprekročia 3 803,33 eur, daň, ktorú mu zamestnávateľ z jeho príjmov mesačne zrážal, sa mu vráti,“ uvádza finančná správa. 

 

V prípade, ak študent pracuje v zahraničí, daň na Slovensku zvyčajne už neplatí. Tieto príjmy vo všeobecnosti podliehajú zdaneniu v zahraničí. Ak pracuje v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, resp. aj v štáte, s ktorým takúto zmluvu uzatvorenú nemá, a vnútroštátna legislatíva tohto štátu umožňuje vysoké daňové úľavy pri zdaňovaní takéhoto príjmu, daňovník tieto príjmy nezdaní ani na Slovensku, nakoľko uplatní metódu vyňatia príjmov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies