Hranica na povinnosť obstarávať cez EKS sa má zvýšiť na 5000 eur

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 10:31 • 2 min
Hranica na povinnosť obstarávať cez EKS sa má zvýšiť na 5000 eur

BRATISLAVA - Obce, mestá, vyššie územné celky, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, budú mať po novom povinnosť nakupovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS), až keď ide o zákazku od 5000 eur.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je hranica stanovená na 1000 eur. Tá bude naďalej platiť pre štát a jeho organizácie. Zmenu limitu prináša pozmeňujúci návrh Ľubomíra Petráka (Smer-SD) k vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní, o ktorej poslanci diskutujú v úvode 11. rokovacieho dňa 53. schôdze NR SR. Súčasný limit 1000 eur sa nepozdával najmä starostom a primátorom. Premiér Robert Fico (Smer-SD) im listom z 13. mája sľúbil, že sa bude zvyšovať.

 

Novela zákona o verejnom obstarávaní má zároveň cez pozmeňujúci návrh rozšíriť Elektronické trhovisko aj na nadlimitné zákazky. Ak to poslanci schvália, prvé testovacie obchody by sa mohli spúšťať do konca tohto roka, avizovala poradkyňa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) Tatiana Behrová. Pripustila, že nemožnosť realizovať v súčasnosti nadlimitné zákazky je jediná významnejšia výhrada voči Elektronickému trhovisku zo strany tretieho sektora, ktorý inak tento systém oceňuje. "Zvyšovať rozsah záberu a objemu je cieľom obchodovania," zdôraznila.

Nadlimitné obchodovanie cez trhovisko bude podľa nej skôr možnosťou ako povinnosťou. "Netrúfam si predvídať, či bude nutné legislatívne zakotviť povinnosť. Aj teraz na podlimitnom trhovisku je viac ako polovica obchodov realizovaná pod 1000 eur, ktoré nie sú povinné," pripomenula Behrová. Dôvodom sú výhody systému, ako nižšia časová a administratívna náročnosť pre obstarávateľov.

 

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje najviac 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies